30/1/15

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο
Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

 
Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης και πολυδιάστατης απειλής της τρομοκρατίας ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στη Ρίγα της Λετονίας, μεταξύ 29 – 30 Ιανουαρίου 2015, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

Στον απόηχο των αιματηρών τρομοκρατικών γεγονότων στο Παρίσι , ένας προς ένας, οι Υπουργοί εξέφρασαν τη στήριξη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον λαό του Παρισιού, τονίζοντας ότι ενωμένοι θα πρέπει να διαφυλάξουν βασικές αρχές της ΕΕ, όπως η δημοκρατία, η ειρήνη και ο σεβασμός, οι οποίες υπονομεύονται σοβαρά από τέτοιες απεχθείς πράξεις.

Οι Υπουργοί της Γαλλίας και του Βελγίου ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα στις χώρες τους, τονίζοντας ότι η απειλή προέρχεται πλέον από διάφορα μέτωπα, όχι κατ’ ανάγκη οργανωμένα, και ως εκ τούτου τα κράτη μέλη χρειάζεται να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί αποφάσισαν την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και μυστικών υπηρεσιών, με πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων καναλιών ανταλλαγής πληροφοριών, για τον εντοπισμό προσώπων που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο στην εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης και ειδικότερα των ευρωπαίων ξένων μαχητών, οι οποίοι υπερβαίνουν, όπως εκτιμάται σήμερα τους 5.000.  

Οι Υπουργοί, αναγνωρίζοντας ότι οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και το διαδίκτυο, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα κατά της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας μέσω διαδικτύου, για τον περιορισμό της επικοινωνίας των τρομοκρατών μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων και τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες με παράνομο περιεχόμενο. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται η ενίσχυση της συνεργασίας με εταιρείες διαδικτύου και κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Νικολάου στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και την αυξημένη επαγρύπνηση των αστυνομικών αρχών, συνεπεία των πρόσφατων γεγονότων,   με στόχο την πρόληψη ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και τον εντοπισμό προσώπων που δυνατό να αποτελούν σοβαρή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, η Κύπρος αντιμετωπίζει το θέμα με κάθε σοβαρότητα και έχει προχωρήσει σε στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος   περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων σε διάφορους τομείς, όπως η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, η προστασία κρίσιμων υποδομών και δυνητικών στόχων αλλά και η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με στόχο τον αποτελεσματικό χειρισμό υποθέσεων, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε επίπεδο δίωξης υπόπτων.

Ειδική αναφορά έγινε στα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται στα σημεία   εισόδου και εξόδου στη Δημοκρατία, καθώς επίσης στα μέτρα επιτήρησης της πράσινης γραμμής και των αυξημένων ελέγχων που διενεργούνται στα οδοφράγματα στα πλαίσια αξιολόγησης πιθανών κινδύνων.

Ο κ. Υπουργός στήριξε, επίσης, την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) και η Διεθνής Αστυνομία ( Interpol), καθώς επίσης την προώθηση της δημιουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος PNR με σκοπό τον εντοπισμό των ταξιδιωτικών οδών που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες.

Ο κ. Νικολάου κάλεσε την Europol, η οποία κατέχει σημαντικά στοιχεία για τους ξένους μαχητές, όπως διοχετεύει άμεσα την πληροφόρηση αυτή στα κράτη μέλη, ενισχύοντας   την επιχειρησιακή τους ικανότητα, ειδικότερα στο πλαίσιο των προσπαθειών εντοπισμού τους.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου οι Υπουργοί υιοθέτησαν Κοινή Δήλωση με την οποία συμφώνησαν να εφαρμόσουν κοινά μέτρα ασφάλειας για τη βελτίωση του συντονισμού των αρχών επιβολής του νόμου και την αποτελεσματική πρόληψη τρομοκρατικών πράξεων, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν αφορούν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα με ηλεκτρονικά μέσα, την ανταλλαγή πληροφοριών για ξένους μαχητές και «μοναχικούς λύκους», την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων, ειδικότερα μέσω διαδικτύου, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, την πλήρη αξιοποίηση δικαστικών δικτύων και της Eurojust και την προώθηση αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για εναρμόνιση με το Ψήφισμα 2178(2014) των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι το θέμα της τρομοκρατίας και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών θα απασχολήσουν τους Αρχηγούς κρατών μελών στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2015.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Νικολάου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γεωργίας με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συμφώνησαν να εργαστούν για την περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας τους, ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας και δικαστικής συνδρομής για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

______________