21/1/15

Πραγματοποιήθηκε ακρόαση αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

Πραγματοποιήθηκε ακρόαση αντιπροσωπίας
της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων
ενώπιον Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ακρόαση αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων – Παθόντων, ενώπιον της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ). H αντιπροσωπία αποτελείται από την Πρόεδρο της Επιτροπής κα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, τα μέλη, Βουλευτές κ.κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, Σοφοκλή Φυττή και Ζαχαρία Κουλία, καθώς και τον Βουλευτή κ. Φειδία Σαρίκα.
Στην παρουσίασή της, η κα Κουκουμά ανέφερε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές ως ανθρωπιστικό θέμα το οποίο θα έπρεπε και θα μπορούσε να επιλυθεί ως προτεραιότητα, ανεξάρτητα από τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση του νησιού. Η κα Κουκουμά, υπογράμμισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ .
Η Πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε παρόλα αυτά ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζεται μειωμένος αριθμός αποτελεσματικών εκταφών με σημαντικότερο λόγο την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί, δίνοντας πληροφορίες μέσα από τα αρχεία του στρατού της, αλλά και επιτρέποντας τις εκταφές σε περιοχές τις οποίες χαρακτηρίζει ως στρατιωτικές. Θίγοντας το θέμα της ανάγκης για παροχή πληροφοριών από μέρους της Τουρκίας σχετικά με τους χώρους που έχουν ταφεί αγνοούμενοι, αλλά και για τους χώρους στους οποίους έχουν επαναταφεί αυτοί των οποίων τα οστά έχουν μετακινηθεί, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για το ζήτημα αυτό.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην απόφαση της 4 ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ , σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είχε και έχει υποχρέωση να διακριβώσει την τύχη των Ε/Κ αγνοουμένων που εξαφανίστηκαν και να φέρει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας την κωλυσιεργία της επί του θέματος, καθώς και τον μη σεβασμό της προς την απόφαση του ΕΔΑΔ της 12 ης Μαΐου 2014, για δίκαιη ικανοποίηση, με την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στις οικογένειες των αγνοουμένων. Η κα Κουκουμά ευχαρίστησε για την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ προς το έργο της ΔΕΑ, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο δωρητή και ιδιαίτερα το ΕΚ για την έγκριση των σχετικών κονδυλίων και ζήτησε τη δραστική παρέμβαση του ΕΚ, ώστε να στηριχθεί το έργο της, προτείνοντας τον επαναδιορισμό εισηγητή για το θέμα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Claude Moraes (Πολιτική Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών-Ηνωμένο Βασίλειο), υπογράμμισε τη σημασία του θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου και ανέφερε ότι ο ίδιος παρέστη σε κηδείες αγνοουμένων. Συνέστησε δε στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής να πράξουν το ίδιο.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Μιλτιάδης Κύρκος (Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής - Πολιτική Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), υπογράμμισε επίσης τη σημασία του θέματος και τόνισε ότι η Επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, αλλά και να διορίσει ειδικό Εισηγητή.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης (Πολιτική Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) τόνισε ότι η εξαφάνιση ανθρώπων δεν είναι μόνο έγκλημα κατά των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ρώτησε δε πώς θα μπορούσε η αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ να βοηθήσει, πέρα από το διορισμό Εισηγητή.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Josep - Maria Terricacabras (Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής -Ομάδα Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί απίστευτο το γεγονός ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ αντιμετωπίζει ακόμη ένα τέτοιο πρόβλημα.
Η κα Κουκουμά ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να σταθούν δίπλα στην Κύπρο και να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία της, ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ΔΕΑ.
Πριν από τη συνάντηση με την Επιτροπή, η αντιπροσωπία της Βουλής είχε συνάντηση αλληλοενημέρωσης με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές.