9/1/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου και Δ. Χριστόφια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου και Δ. Χριστόφια
09/01/2015


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι “ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε για τη στασιμότητα στο Κυπριακό παρά για τις όποιες εξελίξεις. Ακούσαμε με προσοχή τις θέσεις του Προέδρου. Όσο συνεχίζεται η NAVTEX είναι η δική μας πλευρά υποχρεωμένη να απευθυνθεί στο διεθνή παράγοντα, ιδιαίτερα στα ΗΕ ώστε η Τουρκία να πειστεί και να τερματίσει αυτήν την κατάφωρη πρόκληση και παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ”.

Πρόσθεσε ότι “η γνώμη μου είναι ότι η δική μας πλευρά, με σαφήνεια και ανεξαρτήτως αντιδράσεων στο εσωτερικό μέτωπο, θα πρέπει να επανέλθει στις συγκλίσεις, να στηρίξει τις συγκλίσεις και να κάνει ξεκάθαρο στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι συνεπής σε ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα και σωστά να δηλώσει ότι μπορεί να συνεχίσει τις συνομιλίες, από εκεί και πέρα μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού.

'Καιγόμαστε' για λύση, εμείς όχι η Τουρκία και όχι ο κ. Έρογλου που παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας. Για αυτό χρειάζεται με πολλή συνέπεια να επανέλθουμε στο χώρο του ΟΗΕ με μια φιλική, αλλά και επιθετική πολιτική. Πρέπει να πείσουμε τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καλή μας βούληση και τη συνέπειά μας σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί”.

Ερωτηθείς εάν αρκεί αυτό για να φύγει το Μπαρμπαρός και να αποσυρθεί η NAVTEX και κατά πόσον ο ίδιος έχει εισηγηθεί κάτι άλλο προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι “έχω εισηγηθεί αυτό που σας είπα, ότι χρειάζεται τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να πεισθούν για τη συνέπεια και την καλή μας βούληση και είναι αυτά, τα οποία θα καλέσουμε μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ να πιέσουν την Τουρκία ή αν θέλετε να πείσουν την Τουρκία να αποσύρει την όποια NAVTEX. Διαφορετικά, η στασιμότητα θα συνεχιστεί και ο κυπριακός λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι”.

Σε ερώτηση πώς βλέπει τη σχέση Μόσχας και Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι “η ζωή είναι πάρε δώσε. Ό,τι δώσεις θα πάρεις. Δίνουμε κυρώσεις και περιμένουμε η Ρωσία να είναι σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και να υποχρεώσει την Τουρκία να αποσύρει τη NAVTEX. Νομίζω ότι είναι θέμα κοινής λογικής ότι και η Ρωσία γυρεύει να λύσει τα προβλήματά της και να πιαστεί από εκεί που μπορεί να πιαστεί είτε από την Κίνα είτε από την Ινδία είτε ακόμη και από την Τουρκία. Και να μην μας εκπλήσσουν αυτά τα πράγματα.

Κατά συνέπεια η δική μας η πλευρά έπρεπε στην ΕΕ να τολμήσει να διαφοροποιηθεί όταν η Δύση, εγώ λέω ο ιμπεριαλισμός, 'έβαλε χέρι' στην Ουκρανία και επέβαλε ένα φασιστικό καθεστώς. Να διαφοροποιηθεί με την έννοια να μείνουμε συνεπείς στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν είμαστε και λυπούμαι για αυτό”.

Ερωτηθείς αν για τις Κυπριακές Αερογραμμές φέρει ευθύνες η διακυβέρνηση Χριστόφια και πώς απαντά ο ίδιος σε αυτούς που λένε ότι τα χρήματα που δόθηκαν προκάλεσαν το κλείσιμο της εταιρείας, διερωτήθηκε αν “είναι εκείνα τα λεφτά ή είναι τα λεφτά που χάθηκαν διαχρονικά δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια από αλόγιστες αποφάσεις που έπαιρναν τα τότε Συμβούλια και δημιουργούσαν και νέες εταιρείες οι οποίες χρεοκοπούσαν.

Κατά συνέπεια για το εάν φέρουμε ευθύνη μπορεί και να φέρουμε και εμείς κάποια ευθύνη. Και η ευθύνη μας ποια είναι; Ότι λέμε παραβιάσαμε τους κανονισμούς της ΕΕ και δώσαμε βοήθεια στον αερομεταφορέα της Κύπρου για να διατηρηθεί στη ζωή. Αυτήν την ευθύνη εγώ την αναλαμβάνω. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορώ να αναλάβω ευθύνη που αφορά τη δική μας διακυβέρνηση, για σπατάλες και για αποφάσεις, οι οποίες οδήγησαν στην ουσία τις Κυπριακές Αερογραμμές στη χρεοκοπία. Δεν είναι εμείς που προσλαμβάναμε δεκάδες και εκατοντάδες πριν από τις όποιες εκλογές και κατσαδιάζαμε και τον τότε Πρόεδρο των ΚΑ γιατί τόλμησε να υψώσει φωνή ενώπιον των υπαλλήλων. Κατά συνέπεια και αυτό ισχύει και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Εμείς στην πενταετία μας μειώσαμε κατά μερικές χιλιάδες τους δημόσιους υπαλλήλους, όταν όλοι οι άλλοι Πρόεδροι διαχρονικά στη θητεία τους πρόσθεταν πέντε χιλιάδες. Αυτά πρέπει ο κυπριακός λαός κάποια στιγμή να τα δει και να τον προβληματίσουν”.