2/1/15

Κυκλοφόρησε η Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά για το έτος 2014



Κυκλοφόρησε η Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης
 και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά για το έτος 2014


Κυκλοφόρησε η Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) για το έτος 2014, με στοιχεία του 2013. Η έκθεση αποτελείται από 10 κεφάλαια και δίνει έμφαση:

·         Στα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν στην Κύπρο καθώς και στις μελλοντικές έρευνες που θα διεξαχθούν με κύριο αντικείμενο την επικράτηση της χρήσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών στον γενικό, νεανικό και μαθητικό πληθυσμό. Σε γενικές γραμμές, οι έρευνες έχουν δείξει πως ένα 10% περίπου του γενικού πληθυσμού στην Κύπρο έκανε χρήση κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή του, ενώ ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15-34 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 14.5%. Παρόλα αυτά, σε σχετική έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, βρέθηκε ότι η Κύπρος σε σύγκριση με άλλες  χώρες, έχει πιο χαμηλά ποσοστά όσον αφορά στη χρήση κάνναβης. Πιο συγκεκριμένα 1 στους 5 Ευρωπαίους, αναφέρει χρήση κάνναβης το τελευταίο έτος, ενώ μόνο ένα 3% των Κυπρίων αναφέρει χρήση την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Επίσης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι κατά το 2015 αναμένεται να διεξαχθούν τέσσερις  νέες έρευνες: δύο  στον γενικό και μαθητικό πληθυσμό και δύο έρευνες που θα δίνουν έμφαση στις νέες ουσίες εξάρτησης και οι οποίες, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση της πρότασης που υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε θετικά από τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
·         Στη μείωση των αιτημάτων θεραπείας από χρήστες με κύρια ουσία κατάχρησης την ηρωίνη και στην αύξηση των αιτημάτων με κύρια ουσία κατάχρησης την κάνναβη (από το 2009 και μετά). Η μείωση των χρηστών ηρωίνης, αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο, ενώ, η αύξηση στα αιτήματα θεραπείας για κάνναβη οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την παραπομπή νέων παραβατών μέχρι 24 ετών σε ηλικία, καθώς και στις παρεμβάσεις της αστυνομίας που στοχεύουν στην παραπομπή όλων των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών σε θεραπεία, ανεξαρτήτως ηλικίας.
·         Στα χαρακτηριστικά και στο προφίλ των χρηστών που βρέθηκαν στη θεραπεία το 2013. Κατά το έτος 2013, καταγράφηκαν στη θεραπεία 1092 χρήστες παράνομων ουσιών εξάρτησης σε σχέση με 1132 το προηγούμενο έτος. Το προφίλ του χρήστη, ο οποίος απευθύνεται για θεραπεία είναι: άντρας, Ελληνοκύπριος, 27 ετών, χρήστης κάνναβης, με εννιάχρονη πορεία χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης. Επίσης 4 στους 10 χρήστες είναι άνεργοι ενώ ένα ποσοστό (35%) δεν ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση
·         Στις συνέπειες από την προβληματική χρήση ναρκωτικών. Κατά το 2013 σημειώθηκαν 13 θάνατοι οφειλόμενοι είτε άμεσα είτε έμμεσα στη χρήση ναρκωτικών. Επίσης, 39 ενδοφλέβιοι χρήστες από το σύνολο των 82 που εξετάστηκαν, βρέθηκαν θετικοί στην Ηπατίτιδα Γ, ενώ αναφέρθηκαν 6 περιστατικά HIV/AIDS (αυτό-αναφορές).
·         Στη συνδεόμενη με τα ναρκωτικά εγκληματικότητα και στην πρόληψή της καθώς και στη σκιαγράφηση της παράνομης αγοράς. Τα άτομα που συνήθως εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών είναι Κύπριοι, ενώ από τα 400 που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση το 2013, οι 90 καταδικάστηκαν για αδικήματα που αφορούν τα ναρκωτικά. Όσον αφορά στην παράνομη αγορά, κατά το 2013, αυξήθηκαν οι κατασχέσεις στις ποσότητες φυτών κάνναβης και κοκαΐνης.

Τα παραπάνω καθώς και άλλα συμπεράσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των επιδημιολογικών δεικτών που παρακολουθεί το ΕΚΤΕΠΝ, βρίσκονται στην αγγλική έκθεση που επισυνάπτεται και η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο τόσο για τη σύνθεση της ευρωπαϊκής κατάστασης όσο και για τη χάραξη πολιτικής τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

_______________
2 Ιανουαρίου 2015