10/12/14

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με αντιπροσωπεία της κοινότητας Άσσιας

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
με αντιπροσωπεία της κοινότητας Άσσιας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της κοινότητας Άσσιας, η οποία του επέδωσε υπόμνημα για τους αγνοουμένους. Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα ο κ. Ομήρου είπε τα εξής:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και της Πολιτείας, λόγω της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι συνεχές είναι το μέλημα μας και μεγάλη μας προτεραιότητα η ανεύρεση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, που είναι η πιο δραματική πτυχή της τραγωδίας που έπληξε την Κύπρο το 1974. Κατανοούμε πλήρως τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων μας και έχουμε υποχρέωση να κινήσουμε γη και ουρανό για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και για τη διακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες αγνοούνται, αλλά και για τη διασφάλιση προϋποθέσεων τέλεσης μιας αξιοπρεπούς κηδείας σύμφωνα με τους τύπους και τα δόγματα της ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και για τη σημερινή δίκαιη εκδήλωση διαμαρτυρίας και για το περιεχόμενο του υπομνήματος σας θα ενημερώσω άμεσα όλες τις υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα των αγνοουμένων και θα προβώ σε παράσταση προς την Υπηρεσία που έχει την ευθύνη για την τελική παράδοση των οστών των αγνοουμένων μας, έτσι που το απολύτως δικαιολογημένο σας αίτημα, που δεν υπήρχε καν ανάγκη να διατυπωθεί, να ικανοποιηθεί. Αυτή είναι δέσμευση και η υπόσχεση και της Βουλής και της κυπριακής Πολιτείας απέναντί σας. Θέλω να ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαι σε θέση να σας δώσω μια απάντηση η οποία να ικανοποιεί και το δικό σας αίσθημα αλλά και τα αισθήματα ευρύτερα του λαού μας. Το θέμα των αγνοουμένων μας αφορά ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό και τον μητροπολιτικό ελληνισμό. Αυτή είναι η ρητή διαβεβαίωση που θέλω να δώσω».

Το υπόμνημα επέδωσε ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Άσσιας κ. Γεώργιος Ιωάννου, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι το κατοχικό καθεστώς δεν συνεργάζεται για τον εντοπισμό των λειψάνων των αγνοουμένων, και ότι στους συγγενείς τους παραδίδονται μικρά τεμάχια οστών, με αποτέλεσμα αυτοί να αναγκάζονται να κηδεύουν κενά φέρετρα.
-----------------