9/12/14

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος
 για την οριοθέτηση και διαχείριση της κοίτης του Ποταμού Άμαθου

 
Μετά από   συνάντηση με τον Δήμαρχο Γερμασόγειας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου, με επιστολές της προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2013, με θέμα «Επεμβάσεις και καθαρισμός της Κοίτης του Ποταμού Άμαθου»,  ενημέρωσε τα αρμόδια υπουργεία για την κατάσταση της κοίτης του ποταμού και ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών όπως δώσει οδηγίες στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για αποτύπωση και οριοθέτηση του πραγματικού εύρους κατάληψης της κοίτης του ποταμού Άμαθου, ώστε να μπορέσει η τοπική αρχή να προβεί σε διορθωτικά μέτρα και να αρθούν οι όποιες παράνομες επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού.
 
Στις επιστολές της η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε τα εξής:
1.      Το εύρος κατάληψης του ποταμού Άμαθος φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα, από διάφορες επεμβάσεις ιδιωτικών τεμαχίων προς την μεριά του ποταμού. Το γεγονός της αλλοίωσης της κοίτης του ποταμού εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.
2.      Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν μπαζώματα με ξένα χώματα (επιχωματώσεις) σε διάφορα τεμάχια τα οποία αλλοιώνουν τη φυσική τοπογραφία της περιοχής καθώς και τη ροή που είχε μέχρι τώρα το νερό.
3.      Κατά μήκος του ποταμού Άμαθου έχουν φυτρώσει καλαμιώνες και πυκνή βλάστηση, ένεκα του νερού που αφήνεται από τον φράκτη Γερμασόγειας για εμπλουτισμό του υδροφόρου στρώματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τρωκτικά στις παρακείμενες κατοικημένες περιοχές, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και με κίνδυνο πλημυρών σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.
4.      Απαιτείται άμεσος καθαρισμός της κοίτης του ποταμού, ως επίσης και νέος τρόπος εμπλουτισμού του υδροφορέα και τερματισμός της μέχρι τώρα διαδικασίας καθαρισμού.  
5.      Για να εφαρμοσθεί σχέδιο   για διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού   Άμαθου, από την εκβολή του μέχρι τον υδατοφράκτη με τη δημιουργία πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου και γραμμικού πάρκου, θα πρέπει να αποτυπωθεί και να οριοθετηθεί το πραγματικό εύρος κατάληψης της κοίτης ώστε να αρθούν οι οποιεσδήποτε παρανομίες.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε με επιστολή του ημερομηνίας 10 Ιουλίου 2014 ότι είχε ανοιχθεί φάκελος με το αίτημα της Επιτρόπου στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λεμεσού και είχε προωθηθεί στον Κλάδο Χωρομετρίας.
 
Η  οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού καθώς και η αποτύπωση όλων των επεμβάσεων και παρανομιών παρουσιάστηκαν στην Επίτροπο Περιβάλλοντος στις 4 Δεκεμβρίου 2014,   από τον Κλάδο Χωρομετρίας του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Λεμεσού.
 
Στην παρουσίαση φαίνονταν    ξεκάθαρα οι επεμβάσεις και παρανομίες όπως   ακριβώς τις είχε περιγράψει στις επιστολές της η Επίτροπος Περιβάλλοντος.
 
Αναμένουμε την επί τόπου παρουσίαση της οριοθέτησης προς όλα τα αρμόδια τμήματα και την άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης στη βάση της μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων της περιοχής και υδρομορφολογικής αποκατάστασης και αποκατάστασης παρόχθιας ζώνης του ποταμού  που έχει εκπονήσει το Τμήμα Αναπτύξεως υδάτων.  
 
_________________