10/12/14

Δημοσιεύματα για τη χορήγηση βιολογικών θεραπειών σε ρευματοπαθείς

Δημοσιεύματα για τη χορήγηση βιολογικών θεραπειών σε ρευματοπαθείς


Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα ως προς την πρόσφατη συνάντηση που διεξήχθη μεταξύ του Υπουργού Υγείας με τη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει τα ακόλουθα με σκοπό να δοθεί πλήρης και αντικειμενική πληροφόρηση:

1. Σχετικά με τα όσα καταγγέλλονται στα ανωτέρω δημοσιεύματα, επισημαίνεται πως ο Υπουργός Υγείας έχει ικανοποιήσει πάγια αιτήματα της Ρευματολογικής Εταιρείας και του Αντιρευματικού Συνδέσμου, τα οποία εκκρεμούσαν επί σειρά ετών και έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς ασθενείς.   Ο Υπουργός Υγείας, κατόπιν σχετικών αιτημάτων από τους ρευματολόγους και τους ρευματοπαθείς, έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Ικανοποίηση του αιτήματος της Ρευματολογικής Εταιρείας και του Αντιρευματικού Συνδέσμου για συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν βιολογικό παράγοντα, με το πρωτότυπο προϊόν και όχι με το βιοπαρόμοιο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες που διεξάγονται σχετικά με την εναλλαγή των δύο προϊόντων,

  • Ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου για συμπερίληψη ειδικού ρευματολόγου στην Επιτροπή Φαρμάκων.   Επισημαίνεται πως για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, ο Υπουργός Υγείας υπέβαλε σχετική πρόταση για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Φαρμάκων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και ενέκρινε τη νέα σύνθεση με απόφασή του στις 29/10/2014.

2. Εντός του τρέχοντος έτους, διεξήχθη σωρεία συναντήσεων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και του Υπουργού Υγείας με τη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τη φαρμακευτική αγωγή των ρευματοπαθών με βιολογικούς τροποποιητές και την αναθεώρηση των σχετικών πρωτοκόλλων.   Επί του παρόντος, για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα διατίθενται τέσσερις βιολογικοί παράγοντες, για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα διατίθενται τρεις βιολογικοί παράγοντες και για την ψωριασική αρθρίτιδα διατίθενται επίσης τρεις βιολογικοί παράγοντες, με στόχο οι γιατροί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και περιστατικά μη ανταπόκρισης ή δυσανεξίας στην υφιστάμενη αγωγή. Επιπλέον, οι ρευματολόγοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν στην υποβολή ονομαστικών αιτημάτων προς την Επιτροπή Φαρμάκων, για φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό συνταγολόγιο, όταν κατά την κρίση τους, η χορήγηση τους είναι αναγκαία.

3. Οι καταγγελίες που καταγράφονται στα πιο πάνω δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού δε λαμβάνεται υπόψη μόνο ο οικονομικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή Φαρμάκων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας έκαστης φαρμακευτικής αγωγής.   Για του λόγου το αληθές, σημειώνεται πως παρά την περικοπή του προϋπολογισμού για την αγορά φαρμάκων κατά 16 εκ. ευρώ για το τρέχον έτος, δεν επήλθε καμία μείωση της δαπάνης για τους βιολογικούς παράγοντες για τη θεραπεία ρευματοπαθών, αφού αυτή ανήλθε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και κυμαίνεται στα 6 εκ. ευρώ.

4. Η εισήγηση του Προέδρου του Αντιρευματικού Συνδέσμου κ. Κούλουμα ήταν η συνταγογράφηση φαρμάκων, ακόμη και αυτών που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό συνταγολόγιο, να γίνεται χωρίς να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες μέσω της Επιτροπής Φαρμάκων. Ο Υπουργός Υγείας στην εν λόγω συνάντηση διευκρίνισε ότι η εισήγηση, η μόνη από τα αιτήματα που δεν έγινε αποδεκτή, δεν μπορεί να γίνει επειδή είναι παράνομη.  Επανέλαβε δε την πάγια θέση του για στήριξη όλων των ασθενών, νοουμένου ότι οι διαδικασίες συνταγογράφησης και χορήγησης φαρμάκων γίνονται εντός των νόμιμων πλαισίων και βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων του προϋπολογισμού.   Δεν μπορεί ο Πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου αλλά ούτε και κανένας άλλος να απαιτεί απειλώντας με κινητοποιήσεις τον Υπουργό Υγείας να ακολουθήσει παράνομες διαδικασίες.

5. Το Υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή όλων στους κανονισμούς και στις νενομισμένες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται για την εξασφάλιση και προμήθεια των φαρμάκων, με στόχο την ορθολογιστική τους χρήση και την τήρηση των κλινικών κατευθυντήριων γραμμών και πρωτοκόλλων.

_________________