16/12/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, κας Ζ. Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, κας Ζ. Αιμιλιανίδου
σε εκδήλωση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό σε αυτήν την εκδήλωση με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του συγχρηματοδοτούμενου έργου, που αφορά τις υποδομές για άτομα με αναπηρίες στον τουριστικό τομέα στη χώρα μας. Ιδιαίτερα συγχαίρω θερμά την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου τόσο για την υλοποίηση του έργου για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όσο και για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που γενικότερα αναλαμβάνει και υλοποιεί με επιτυχία, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες.  

Ο όρος προσβασιμότητα περικλείει ένα σύνολο αρχών και μεθόδων για την εξασφάλιση ανεμπόδιστης, αυτόνομης και ανεξάρτητης διακίνησης του κάθε πολίτη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, που αντιμετωπίζει ισότιμα τα μέλη της. Η ορθή εφαρμογή των αρχών της προσβασιμότητας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη καθώς και για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες σε άλλους τομείς της ζωής, όπως είναι η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία κ.λπ.  

Η αρχή του Καθολικού Σχεδιασμού υπηρετεί την αρχή του σεβασμού της διαφορετικότητας των πολιτών και την αρχή του δικαιώματος σε ίσες ευκαιρίες. Συγχρόνως, διασφαλίζει τη δημιουργία φιλόξενων πόλεων και υπηρεσιών, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών για όλα τα στάδια και για όλη τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου.

Θεωρώ ότι η υλοποίηση του εν λόγω έργου συμβάλλει σε ουσιαστικό βαθμό, όχι μόνο στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του έργου και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σκοποί του έργου συμβάλλουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες όπως αυτά αναγνωρίζονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου μας συνέβαλε στην υλοποίηση και στήριξε οικονομικά το έργο, μέσω του Σχεδίου Επιχορήγησης Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρίες.

Στο σημείο αυτό, θεωρώ σκόπιμο να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, της οποίας η εφαρμογή αποτελεί σημαντικότατο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στον τόπο μας. Τον Ιούλιο 2013, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ως το Κεντρικό Σημείο για την εφαρμογή της Σύμβασης, υπέβαλε στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες την πρώτη Έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην Έκθεση καταγράφονται οι υφιστάμενες νομοθεσίες, πολιτικές και δραστηριότητες στην Κύπρο που αποσκοπούν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, προς υλοποίηση των απαιτήσεων της Σύμβασης. Η Έκθεση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και αποτελεί ένα σημαντικό έγγραφο, το οποίο όλα τα άτομα με αναπηρίες καλούνται να μελετήσουν, ώστε να ενημερωθούν για το περιεχόμενό του, δηλαδή για τις υπηρεσίες που υπάρχουν σήμερα προς διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.    

Παράλληλα, με τη συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών και της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων διαμορφώθηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2013-2015, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2013. Το Σχέδιο Δράσης βρίσκεται ήδη σε ισχύ και η υλοποίηση των 39 δράσεων που προβλέπει σε όλους τους τομείς της ζωής, παρακολουθείται από οκτώ Θεματικές Τεχνικές Επιτροπές.

Στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες εντάσσονται και οι κοινωνικές παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες. Το επίδομα βαριάς κινητικής αναπηρίας, τα επιδόματα φροντίδας, το επίδομα διακίνησης, η αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου, η οικονομική βοήθεια για την αγορά διαφόρων τεχνικών μέσων, βοηθημάτων και τροχοκαθισμάτων διασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, διευκολύνουν και παρέχουν τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων με αναπηρίες να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρίες, για την εξεύρεση και διατήρηση επαγγέλματος, είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που καλούνται να υπερπηδήσουν. Το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της απασχόλησης στη ζωή των ατόμων με αναπηρίες, εφαρμόζει το Σχέδιο για δημιουργία και λειτουργία μικρών μονάδων για σκοπούς αυτοεργοδότησης μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Σημαντική στήριξη παρέχεται, επίσης και μέσω των Σχεδίων της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, που δίνουν   προτεραιότητα πρόσληψης στα άτομα με αναπηρίες.

Επιπλέον, οι Υπηρεσίες Απασχόλησης του Τμήματος Εργασίας προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε άτομα που αναζητούν εργασία μέσω των Επαρχιακών και Τοπικών Γραφείων Εργασίας. Οι Σύμβουλοι Απασχόλησης του Τμήματος έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για την εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων, περιλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω ξανά την ικανοποίησή μου για τη συνεργασία του Υπουργείου μας με πρωτοπόρες Οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες που καινοτομούν και ανοίγουν νέους δρόμους στα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις σοβαρές δυσκολίες, που η κρίση έχει δημιουργήσει στα δημόσια οικονομικά, συνεχίζουμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο παραμένοντας προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στόχων μας, όσον αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, γενικότερα, και προσπαθούμε, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
________________