10/12/14

Ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον

Ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς

 για το κλίμα και το περιβάλλον


Όλοι οι γεωργοί που δικαιούνται ενίσχυση στο πλαίσιο του Καθεστώτος Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ), από το 2015 και εντεύθεν, θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ενίσχυση που προνοείται από το πλαίσιο του Καθεστώτος της Πράσινης Ενίσχυσης. Η εν λόγω ενίσχυση λαμβάνει τη μορφή ετήσιας πληρωμής ανά επιλέξιμο δεκάριο που δηλώνεται στο πλαίσιο του ΚΕΣΕ. Οι γεωργοί που η έκταση της αρόσιμης γης τους είναι πέραν των 100 δεκαρίων, ή που έχουν μόνιμους βοσκότοπους και δικαιούνται ενίσχυση στο πλαίσιο του ΚΕΣΕ, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν συγκεκριμένες «γεωργικές πρακτικές», όπως είναι η διαφοροποίηση καλλιεργειών, η διασφάλιση έκτασης ως περιοχή οικολογικής εστίασης και η διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων.       

Οι γεωργοί για να δικαιούνται την σχετική ενίσχυση πρέπει:

1.       α) Όταν διαθέτουν αρόσιμη γη μεταξύ 100 και 300 δεκαρίων να έχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές καλλιέργειες, όπου η κύρια καλλιέργεια δεν θα ξεπερνά το 75% της αρόσιμης γης τους.
β) όταν διαθέτουν πάνω από 300 δεκάρια να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές καλλιέργειες, όπου η κύρια δεν είναι πάνω από 75% και οι δύο κύριες πάνω από το 95% (διαφοροποίηση καλλιεργειών).

2. Να διατηρούν τους υφιστάμενους μόνιμους βοσκοτόπους. Ως επιλέξιμοι μόνιμοι βοσκότοποι για σκοπούς επιδότησης, θεωρούνται μόνο οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται μόνιμα για βόσκηση από αιγοπρόβατα ή/και παραδοσιακές αγελάδες και στις οποίες πραγματοποιείται παραγωγή αγρωστωδών ή άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών, μέσω καλλιέργειας ή με φυσικό τρόπο (διατήρηση μόνιμων βοσκότοπων) .
3. Αν η αρόσιμη γη είναι πάνω από 150 δεκάρια να αφήνουν τουλάχιστον 5% των εκτάσεων τους, σαν περιοχές οικολογικής εστίασης. Οι εκτάσεις που θα αποτελούν τις περιοχές οικολογικής εστίασης θα πρέπει να καλύπτονται από συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αυτά ορίζονται από τον ΚΟΑΠ (διασφάλιση έκτασης ως περιοχή οικολογικής εστίασης).