15/12/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για ανάκληση απαλλοτρίωσης τουρκοκυπριακής γης στη Μουτταγιάκα

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για ανάκληση απαλλοτρίωσης τουρκοκυπριακής γης στη Μουτταγιάκα


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, κληθείς σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, για την ανάκληση απαλλοτρίωσης τουρκοκυπριακής γης στη Μουτταγιάκα, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Αυτή η απαλλοτρίωση έγινε στα πλαίσια φιλικών διακανονισμών που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση (μιλούμε για απόφαση του 2012) για σκοπούς αυτοστέγασης. Μετά, διαφάνηκε ότι το υπέδαφος δεν προσφερόταν για ανέγερση κατοικιών (υπήρχε γύψος και άρα ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα). Μόνο ένα μέρος αυτών των τεμαχίων χρησιμοποιήθηκε για σκοπούς αυτοστέγασης. Αυτό είναι το ένα θέμα.

Το άλλο θέμα που προκύπτει, είναι ότι όπως έκανε αυτόν το φιλικό διακανονισμό η προηγούμενη Κυβέρνηση, το 2012, αφορούσε έγκριση των Τουρκοκυπρίων ιδιοκτητών για πώληση σε Ελληνοκύπριους. Και επειδή αυτή η πώληση ήταν στα πλαίσια διαχείρισης κληρονομιάς και επειδή αυτή η Κυβέρνηση, με απόφαση της τον Οκτώβριο του 2013, είπε ότι δεν θα επιτρέπει πώληση τ/κ γης, η οποία είναι προϊόν διαχείρισης, προχωρήσαμε στην ανάκληση αυτής της απαλλοτρίωσης».

Απαντώντας σε άλλη συναφή ερώτηση για την απόφαση του Υπουργικού τον Οκτώβριο του 2013, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε τα ακόλουθα, ως παράδειγμα: «Ο ένας Τουρκοκύπριος, ο αδελφός, ήταν στο Λονδίνο και οι άλλοι τρεις στα κατεχόμενα. Αποποιούνταν οι τρεις (κάτοικοι κατεχομένων) την κληρονομιά προς όφελος του αδελφού τους που διαμένει στο Λονδίνο και ο οποίος, σύμφωνα με το Νόμο, έχει το δικαίωμα να προβεί στην πώληση. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν αποποιούνταν την κληρονομιά. Οι πράξεις γινόντουσαν και, μετά, μοιραζόντουσαν τα χρήματα μεταξύ τους. Και όλοι αυτοί, κατείχαν περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα!

Για αυτό και εμείς, αποφασίσαμε να θέσουμε, οριστικά, τέρμα σε τέτοιου είδους πράξεις. Εφεξής περιττό να πω ότι ουδεμία τέτοια πράξη επιτρέπεται».
______________