20/11/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με παιδιά μέλη της Παιδοβουλής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με παιδιά μέλη της Παιδοβουλής
20/11/2014


Το κράτος είναι στο πλευρό των παιδιών, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ομάδα παιδιών της Παιδοβουλής από όλες τις Επαρχίες, με την ευκαιρία της επετείου της υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και της Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στα παιδιά, είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι ιστορική και δεν είναι τυχαία η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, εδώ που λαμβάνονται οι αποφάσεις, που γίνονται οι σχεδιασμοί, όπου δημιουργούνται οι προοπτικές ή οι προϋποθέσεις να πάει μπροστά ή όχι η χώρα.
Εδώ που λαμβάνονται οι αποφάσεις πόσο θα πρέπει να γνοιαζόμαστε για το μέλλον περισσότερο. Βεβαίως και για το παρόν, αλλά αυτό που εγγυάται τη διαιώνιση μιας Πολιτείας είναι ιδιαίτερα οι νέες γενεές, τα παιδιά. Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι πέραν τα όσα πολλά μέχρι σήμερα έγιναν, και χάρη και στις προσπάθειες της Επιτρόπου, πολλά ακόμα θα γίνουν».
Πρόσθεσε ότι «η εδώ παρουσία του Υπουργού Παιδείας δεν είναι τυχαία», επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας επιλαμβάνεται τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά, «πλείστα εκ των οποίων έχουν ικανοποιηθεί, υπάρχουν, όμως, και πολύ περισσότερα ακόμα να γίνουν.
Αυτό που οπωσδήποτε μας ενδιαφέρει είναι να δούμε ότι μέσα από τις πολιτικές που υιοθετούμε αποκαθιστούμε την αξιοπιστία του κράτους, επαναφέρουμε μια οικονομική σταθερότητα και δημιουργούμε τις προοπτικές να διατίθενται τα όσα οφείλουμε για να διασφαλίσουμε όχι μόνο τα δικαιώματα, αλλά και τις προοπτικές των παιδιών για το μέλλον».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη «να αναχαιτίσουμε την τάση φυγής των νέων προς το εξωτερικό. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες έτσι ώστε να παραμένουν, μέσα από κίνητρα και συνθήκες εργασίας, οι νέοι μας στην πατρίδα και όχι το σημαντικότερο του πνευματικού κεφαλαίου να εξάγεται στο εξωτερικό. Είναι καλά γνωστό πόσους διαπρεπείς επιστήμονες έχουμε στο εξωτερικό την ώρα που τους έχουμε και τόσο ανάγκη στην πατρίδα μας. Αλλά όταν δεν μπορείς να προσφέρεις αυτά που αναμένει ένας νέος είναι φυσικό να επιλέγει τον δρόμο της μετανάστευσης ή της αναζήτησης δουλειάς σε άλλες χώρες».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σημειώνει τα όσα τα παιδιά θέτουν ως αιτήματα, όπως «για τον τρόπο ζωής στα σχολεία, για την ποιότητα παιδείας, για την ανάγκη να εκπροσωπείστε. Να είστε βέβαιοι ότι σύντομα, και θα σας απαντήσω και γραπτώς, μέσα από τις προτάσεις και τις πολιτικές που θα εισηγηθεί ο Υπουργός Παιδείας, θα δούμε πώς είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε στο έπακρον ή τουλάχιστον στον βαθμό που αυτή τη στιγμή η οικονομία του τόπου το επιτρέπει στα όσα έχετε επισημάνει».
Τέλος επισήμανε ότι «μιλάμε για ένα συμβόλαιο μεταξύ της Πολιτείας και των νέων που μέσα από πολιτικές θα διασφαλίσει αυτά που ευστόχως έχετε εγείρει.
Εύχομαι ό,τι καλύτερο και όσον αφορά τα δικαιώματα και τις επιδιώξεις σας, αλλά και για αυτό που θέλετε να νιώσετε: το αίσθημα ασφάλειας ότι το κράτος είναι στο πλευρό σας. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να σας κάνουμε να νιώθετε ακόμη πιο ασφαλείς».
Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι η επέτειος της υιοθέτησης μιας πολύ σημαντικής πράξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτής που διασφαλίζει στα παιδιά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναγνωρίζοντας και τη φύση τους ως παιδιά, ότι αναπτύσσονται βιολογικά, πνευματικά και συναισθηματικά και άρα η κοινωνία των ενηλίκων, κράτος, Πολιτεία, κοινωνία, γονείς, εκπαιδευτικοί οφείλουμε να τα προστατεύουμε, να τους δίνουμε ωφελήματα, αλλά και δικαίωμα να συμμετέχουν.
Εκ μέρους των παιδιών, τα οποία εκπροσωπώ θεσμικά, σας ευχαριστώ που σήμερα ικανοποιείτε αυτό το υπέρτατο δικαίωμα που λίγοι αναγνωρίζουν στα παιδιά, να συμμετέχουν στο τι γίνεται.
Η Παιδοβουλή είναι μια ομάδα παιδιών που εκπροσωπεί τα παιδιά όλων των Επαρχιών, έχουν μελετήσει κάποια θέματα, έχουν διαμορφώσει απόψεις και σήμερα τους δώσατε την ευκαιρία να ακουστούν και να τους λάβετε υπόψη. Και αυτό είναι κατ’ εμένα το υπέρτατο δικαίωμα, το διαφορετικό δικαίωμα που διασφαλίζει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Είμαι βέβαιη ότι θα λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη αυτά που έχετε ακούσει και σταδιακά θα τοποθετηθείτε».
Ο Πρόεδρος της Παιδοβουλής κ. Φλωρέντζος Κούττας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αδιαμφισβήτητα αναγνωρίζουμε ότι η χώρα μας βιώνει μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά τώρα που παρατηρούνται τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης της οικονομίας, ζητούμε από την Πολιτεία να επενδύσει πρώτα στα παιδιά που αποτελούν το παρόν και το μέλλον της χώρας».
Ο Πρόεδρος της Παιδοβουλής απηύθυνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ερωτήματα των παιδιών, τα οποία καταγράφονται σε ψήφισμα που του επέδωσαν. Μεταξύ άλλων, τα ερωτήματα αφορούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για σκοπούς παιδείας, για την επάρκεια της στελέχωσης των σχολικών μονάδων με ειδικούς ψυχολόγους, για τη διασφάλιση της συμμετοχής των παιδιών σε θέματα λήψης αποφάσεων που τα αφορούν, για τη διακίνηση των μαθητών και των παιδιών με ειδικές ανάγκες, για την προστασία των παιδιών από κακοποίηση και άλλα.
Μεταξύ των εισηγήσεων που υπέβαλαν τα παιδιά ήταν όπως ο θεσμός του Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού γίνει πλήρους απασχόλησης, να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ώστε να περιλαμβάνει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και παρέμβασης για τα παιδιά, να ενισχυθεί η συμμετοχή των παιδιών στην κοινωνία, να υπάρξει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο δράσης για τα παιδιά, να επανέλθει ο θεσμός του δωρεάν ηλεκτρονικού υπολογιστή στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων των οικογενειών των παιδιών και άλλα.
«Είμαστε σίγουροι ότι το κράτος και εσείς προσωπικά θα είστε στο πλευρό μας για να μας βοηθήσετε να πραγματοποιήσουμε τα όσα οραματιζόμαστε για το καλό του τόπου μας», είπε ο Πρόεδρος της Παιδοβουλής, προσθέτοντας ότι «σημαντικό μέλημα σας θα θέλαμε να είναι η αποκατάσταση της ελπίδας και της προοπτικής των παιδιών ούτως ώστε να ανακοπεί η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό και να επανέλθουν για να ενταχθούν στις παραγωγικές τάξεις και στην κοινωνία γενικά».