21/11/14

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας
21/11/2014


Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αθήνα, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, συνοδευόμενος από την Πρόξενο της Πρεσβείας Αθήνας κ. Νατάσα Στυλιανού, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Φωτίου ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου γιατί είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Μακαριότατο τα μεγάλα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων. Νομίζω είναι και θέση του ιδίου ότι όταν υπάρχει ενότητα, ο ελληνισμός μπορεί να καταφέρει πολλά και ο ελληνισμός μπορεί να ξεπεράσει πολλά προβλήματα. Φυσικά είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε και το θέμα των αποδήμων και τον ρόλο της Εκκλησίας σε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο. Ο ρόλος του ελληνισμού, του απόδημου ελληνισμού, αυτήν την περίοδο είναι πολύ σημαντικός και πιστεύω ότι ο συντονισμός και η συνεργασία με την Εκκλησία είναι δεδομένη και απαραίτητη.
Ανέφερα, επίσης, στον Μακαριότατο ότι ένας από τους λόγους της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι για να συναντήσω τους συγγενείς των αγνοουμένων, των Ελλαδιτών αγνοουμένων. Να τους εξηγήσω κάποια πράγματα και κάποιες εξελίξεις που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, η πιο συγκλονιστική πτυχή, αν θέλετε, απότοκο της τουρκικής εισβολής. Αν είναι δυνατόν, σαράντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ακόμα να αναζητείται η τύχη των αγνοουμένων μας. Οι γονείς αυτών των ηρώων φεύγουν από τη ζωή και, δυστυχώς, η Τουρκία, σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, βάζει συνεχώς φραγμούς και εμπόδια στο να διευκολύνει τη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Είναι μεγάλη η χαρά μου που συνάντησα τον Μακαριότατο και εύχομαι πολύ σύντομα να τον έχουμε ξανά στην Κύπρο».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ανέφερε: «Θέλω κι εγώ να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε ένα κομμάτι από την Κύπρο εδώ στην Αθήνα, τον Υπουργό μας και τους συνεργάτες του. Είπαμε πολλά για την Κύπρο, την αέρινη, τη μακαρία γη που λέει ο ποιητής. Ήδη, όπως ακούσατε τα θέματα είναι έντονα, τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζεται όπως είπαμε στη συζήτηση να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, να είμαστε σταθεροί στις αρχές μας και να προσπαθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του, και από τη θέση του, να προχωρήσουμε αυτή τη συνεργασία και τη σταθερότητα, γιατί τη χρειαζόμαστε περισσότερο από άλλες εποχές.
Καλοδέχτηκα λοιπόν τον κ. Φωτίου, ο οποίος ήταν και Υπουργός Αμύνης στην Κύπρο μας και του εύχομαι, από τη νέα του θέση, καλή επιτυχία».