6/10/14

Δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα



Δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα


H Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστεί για την παροχή πρόσβασης και για την παροχή όλων των πληροφοριών που θα βοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, είπε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος είχε συνάντηση στα Γραφεία του Επιτρόπου, με την Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.  

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Φωτίου είπε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με την Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Συνειδητά έχω επιλέξει η πρώτη  μου σύσκεψη ως Επίτροπος Προεδρίας, να είναι για τα θέματα των Αγνοουμένων μας. Αυτό το ευαίσθητο ανθρωπιστικό κεφάλαιο αποτελεί την πιο συγκλονιστική πτυχή, απότοκο της τουρκικής εισβολής. Η διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων μας είναι και θα παραμείνει για την Κυβέρνηση πρωταρχικός στόχος.

H Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστεί για την παροχή πρόσβασης σε όλες τις περιοχές που είναι αναγκαίες και να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην διακρίβωση της τύχης του συνόλου των Αγνοουμένων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφούν οι πιέσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όλων εκείνων των χωρών που πραγματικά ενδιαφέρονται να δοθεί λύση σε αυτό το μεγάλο  ανθρωπιστικό θέμα.

Ο παράγοντας  χρόνος, είναι εξίσου σημαντικός, γιʼ αυτό και η επιτάχυνση της διαδικασίας εκσκαφής, αλλά και της ταυτοποίησης των λειψάνων είναι καθοριστικής σημασίας.

Συζητήσαμε, επίσης, σήμερα τρόπους καλύτερου συντονισμού όλων των Υπηρεσιών και Φορέων που ασχολούνται με θέματα Αγνοουμένων. Επιτελείται ασφαλώς ένα πολύ σημαντικό έργο. Μέσα από κατάλληλους χειρισμούς και στενή συνεργασία μπορούμε να γίνουμε πιο αποδοτικοί για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Τέλος, συζητήσαμε πιο ουσιαστικούς τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης των ανθρωπιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των αγνοούμενων μας.
Η Κυβέρνηση, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα αυτά και πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την επίλυσή τους. Γιʼ αυτό, τις επόμενες μέρες, θα επιδιώξω να έχω σειρά επαφών με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες του κράτους, για να αναζητήσουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, για το σημαντικό ανθρωπιστικό, αλλά συνάμα και εθνικό έργο το οποίο επιτελούν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά με πολύ πόνο, θα με βρουν συμπαραστάτη τους».      

---------------