17/10/14

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας της Κύπρου στη Νέα Υόρκη

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για τη μεταρρύθμιση
του συστήματος υγείας της Κύπρου στη Νέα Υόρκη

Ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής ήταν ο κύριος ομιλητής με θέμα τη «μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας της Κύπρου, προοπτικές και ευκαιρίες», σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις 15 Οκτωβρίου, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, το Κυπρο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η ΠΣΕΚΑ, η ηγεσία του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου και ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των Γενικών Προξένων της Κύπρου και Ελλάδας.
Ο Υπουργός Υγείας έκανε μια ιστορική αναφορά της σχέσης της Κύπρου με την ιατρική επιστήμη, την οποία μπορούμε να ανατρέξουμε, όπως είπε, αιώνες πίσω στο 2.000 π.Χ. και που όπως αναφέρουν ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα, στη αρχαία Κύπρο υπηρέτησαν την ιατρική επιστήμη πολλοί γιατροί, ενώ φάρμακα κατασκευάζονταν στο νησί και εξάγονταν στη γύρω περιοχή. Υπήρξε η Κύπρος, είπε, ένας ιατρικός προορισμός από την αρχαιότητα.
Ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι σήμερα, στον 21 ο αιώνα, το σύστημα υγείας της Κύπρου είναι υψηλού επιπέδου, ενώ όλοι οι δείκτες σχετικοί με την υγεία και ποσοστά θανάτου από μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, καρκίνοι, πνευμονικές παθήσεις και τραυματισμοί, είναι συγκριτικά καλύτεροι από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχει, πρόσθεσε, στην Κύπρο παροχή ιατρικής φροντίδας υψηλού επιπέδου, πράγμα που αντανακλά στην καλή υγεία και ευημερία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα τόνισε ότι όλα τα συστήματα υγείας για να είναι βιώσιμα πρέπει να μεταρρυθμίζονται και να αναζωογονούνται, διαφορετικά αυτά καταρρέουν, και σημείωσε ότι δυστυχώς στην Κύπρο το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας ( ΓεΣΥ) συζητείται για δεκαετίες με αποτέλεσμα να παραμένει η χώρα με ένα παλαιό σύστημα υγείας από το 1960.
Μέχρι πρόσφατα, συνέχισε, λόγω της ανθηρής οικονομίας και του υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος των Κυπρίων, το θέμα δεν πίεζε για λύση, αλλά με την οικονομική κρίση το σύστημα κατέρρευσε και οι αδυναμίες του βγήκαν στην επιφάνεια. Περισσότερος κόσμος καταφεύγει πλέον στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στο να εξυπηρετήσουν και να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών, και τα φάρμακα εξαντλούνται και δεν αρκούν.
Το θέμα της υγείας, τόνισε ο κ. Πατσαλής, δεν είναι προϊόν αλλά αποτελεί αγαθό το οποίο όλοι πρέπει έχουν, και σε ό,τι αφορά την υγεία όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι. Το κράτος πρέπει να επιληφθεί αυτού του θέματος και να το προσφέρει σε όλους.
Με την οικονομική κρίση, είπε, το ποσοστό Κυπρίων που δεν έχουν ιατρική κάλυψη όπως και αυτών που πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τα ιατρικά τους έξοδα, έχει αυξηθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά, ενώ η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει εθνικό σύστημα υγείας. Είναι γι’ αυτό, όπως είπε, που κλήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ετοιμάσει ένα σχέδιο υγείας που να δημιουργεί ισότιμη πρόσβαση και που να είναι οικονομικά βιώσιμο.
Αναφερόμενος στο σχέδιο υγείας ( ΓεΣΥ) το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Νοέμβριο, ο κ. Πατσαλής είπε ότι αυτό είναι βασισμένο σε έξι πυλώνες. Το σχέδιο θα παρέχει οικουμενική κάλυψη σε όσους κατοικούν στην Κύπρο ανεξαρτήτως υπηκοότητας, θα είναι οικονομικά βιώσιμο με τη λήψη μέτρων όπως η αυτονόμηση των νοσοκομείων, θα αναδιαρθρωθεί το Υπουργείο Υγείας, θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική υγεία, θα αλλάξει η φαρμακευτική πολιτική και θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν όλες οι σχετικές νομοθεσίες.
Ο κ. Πατσαλής τόνισε ότι αυτό αποτελεί μια πρόκληση που ταυτόχρονα όμως προσφέρει πολλές ευκαιρίες, όπως την αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων, την ανάπτυξη κέντρων αποκατάστασης, κάτι που το εξαιρετικό κλίμα της Κύπρου ευνοεί, επενδυτικές ευκαιρίες στον ιατρικό πληθυσμό, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων γύρω από την ηλεκτρονική υγεία και πολλά άλλα.
Ο κ. Υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις από το ακροατήριο, είπε ότι μέρος του σχεδίου είναι σύμφωνο με τις εισηγήσεις του μνημονίου διάσωσης της οικονομίας.
Σε ερώτηση αναφορικά με τη νομοθεσία για το κάπνισμα, είπε ότι η νομοθεσία που θα κατατεθεί περιέχει αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς.
Σε ερώτηση σχετικά με τον ιό Έμπολα και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος, ο κ. Πατσαλής σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο οι χώρες πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα, και τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στον έλεγχο του ιού. Είπε επίσης πως κάποιος περιορισμός στη διακίνηση από και προς τις τρεις αφρικανικές χώρες όπου υπάρχει το πρόβλημα ίσως δώσει χρόνο μέχρι την ανάπτυξη κάποιου εμβολίου για μια επιδημία η οποία σύμφωνα με τα προγνωστικά θα φθάσει στο ένα εκατομμύριο προσβληθέντες μέχρι τα Χριστούγεννα. Η Κύπρος, πρόσθεσε, ως κράτος μέλος της ΕΕ ακολουθεί τις οδηγίες της Ένωσης για το ζήτημα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο λαμβάνονται μέτρα για αντιμετώπιση τυχόν περιστατικού. Έχουν ληφθεί επίσης μέτρα στα λιμάνια και αεροδρόμια. Όσο αφορά τα κατεχόμενα, ο κ. Υπουργός είπε πως «έχουμε επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο το οποίο δώσαμε στους Τουρκοκύπριους σε μη κυβερνητικό επίπεδο και το οποίο αποδέχθηκαν».
Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Υγείας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου για τον αυτισμό « Magic always happens : My daddy loves me !» του δρα Νεόφυτου Παπανεοφύτου, που πραγματοποιήθηκε στο Κυπριακό Σπίτι στη Νέα Υόρκη, ενώ είχε και επαφές με γιατρούς επικεφαλής τμημάτων των νοσοκομείων Columbia και ΝΥ Presbyterian .