27/10/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στον Δημήτρη Χριστόφια

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών
στον Δημήτρη Χριστόφια

Σε απάντηση άρθρου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ημερ. 27/10/2014, με το οποίο ο τέως Πρόεδρος επιχειρεί να σπιλώσει το όνομα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου, μεταξύ άλλων, για την παρουσία του, εκ μέρους της Πολιτείας, στην κηδεία των οστών 12 καταδρομέων/στρατιωτών, που φονεύθηκαν στις 15 Ιουλίου 1974, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:
«Το εν λόγω άρθρο τέθηκε, σήμερα, υπόψη μας από διάφορα ΜΜΕ, για σχολιασμό: Λυπούμαι γιατί αναγκάζομαι να ασχοληθώ και πάλιν με τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προηγούμενη φορά που το έκανα, ήταν όταν με κατηγορούσε, με την ιδιότητα που είχε τότε του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως τον Υπουργό της Κυβέρνησης Κληρίδη ‘που στεκόταν στην ουρά’ για να πάρει, δήθεν, ανεργιακό επίδομα! Αλλού δαχτυλοδείχνοντας με και αλλού κατονομάζοντας με ως τον Υπουργό που λάμβανε –αν είναι ποτέ δυνατό- ανεργιακό επίδομα!
Τώρα, δημόσια και ενυπόγραφα κατηγορεί τον μαθητή, τότε (1974), Σωκράτη Χάσικο, ως πραξικοπηματία και ολετήρα της Κύπρου! Δυστυχώς, ο κ. Χριστόφιας αυτό πράττει εδώ και χρόνια. Είναι, εξάλλου, γνωστή, η ‘αγάπη’ και η ‘συμπάθεια’ του για μένα…
Τα πιο πάνω, όπως και οι ερμηνείες του κ. Χριστόφια για το ποιος είναι ο καλός κομμουνιστής, αν πρέπει να πίνει ουίσκι και με ποιους, έχουν καταντήσει γραφικά.
Από την άλλη, όμως, στενοχωρούν και θλίβουν τους πολίτες που τα ακούν, διότι, ο κ. Χριστόφιας, για πέντε συναπτά έτη, ήταν ο πρώτος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συστήνω στον κ. Χριστόφια να διαβάσει τον επικήδειο που έχω εκφωνήσει στην κηδεία των οστών των 12 φονευθέντων καταδρομέων/στρατιωτών, το περασμένο Σάββατο, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρω και τα εξής: ‘ Η οφειλόμενη στάση μας απέναντι στους θυσιασθέντες στο πραξικόπημα καταδρομείς και οπλίτες, σε καμία περίπτωση και με καμία προέκταση δεν συνεπάγεται την αθώωση του πραξικοπήματος’.
Τέλος, αντιλαμβάνομαι ότι εφεξής, τον κ. Χριστόφια τον συντροφεύουν οι Ερινύες του Μαρί και της οικονομικής καταστροφής της Κύπρου, κάτι που τον ωθεί, ίσως, σε κυνήγι μαγισσών ή φανταστικών εχθρών και αντιπάλων, ακόμα και νεκρών 19χρονων στρατιωτών του ‘74».