15/10/14

Γραπτή δήλωση τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Γραπτή δήλωση τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Χθες, 14 Οκτωβρίου 2014, είχαμε θερμότατη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Μέλνικοφ, ο οποίος αντιπροσώπευε και τον Πρόεδρο της Δούμας. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο Γκεόργκι Μουράτοφ, καθώς επίσης και άλλοι συνεργάτες του Ιβάν Μέλνικοφ.
Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του Κυπρο - Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας, Χάρης Θράσου και το μέλος της Γραμματείας του Κυπρο - Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας, Αντρέας Βασιλείου.
Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη διατήρησης των θερμών αδερφικών σχέσεων μεταξύ του ρωσικού και του κυπριακού λαού και η ανάγκη κοινής δράσης για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης. Τονίστηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τα γεγονότα που επακολουθήσαν το φασιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο, αποτελούν εμπόδιο για την περεταίρω ανάπτυξη αυτών των αδερφικών σχέσεων.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Ιβάν Μέλνικοφ για την αμέριστη υποστήριξη τόσο της Δούμας, όσο και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στον αγώνα του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα με την τελευταία δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με την απαράδεκτη παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου από την Τουρκία.
Ακολούθως, έγινε συνάντηση με τον Γκενάντι Ζουγκάνοφ, Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και αρχηγό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Δούμα. Έγινε αλληλοενημέρωση τόσο για το Κυπριακό, για το οποίο ο Ζουγκάνοφ επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπογραμμίζοντας την ταύτιση των θέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΑΚΕΛ.
Ο Γκενάντι Ζουγκάνοφ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία σε συνδυασμό με τα γνωστά γεγονότα στην Ουκρανία. Διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων και τονίστηκε ότι η στάση της Δύσης με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει προκαλέσει τα πατριωτικά αισθήματα του ρωσικού λαού και κατά συνέπεια μεγάλη συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση.