10/10/14

Πρόεδρος Βουλής: Να ζητήσουμε κυρώσεις επί της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μιλώντας σε συνεστίαση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ηράκλειτος» Μέσα Γειτονιάς, είπε και τα εξής:


«Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την έκδοση οδηγίας προς τους ναυτιλλομένους (NAVTEX) και τη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστούν κορύφωση της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως αυτά κατοχυρώνονται από τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982. Πρόκειται στην πραγματικότητα για πολεμικής φύσης ενέργεια εναντίον της Κύπρου.

Είναι προφανές ότι η νέα αυτή πειρατική ενέργεια της Τουρκίας στοχεύει σε παρεμπόδιση και τελικά ακύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατία ενώ διενεργεί γεωτρήσεις και στη συνέχεια να εκμεταλλεύεται τον υποθαλάσσιο της πλούτο.

Ενώπιον αυτών των κορυφούμενων προκλήσεων απαιτείται άμεση και αποτελεσματική αντίδραση. Ολόπλευρη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία για ματαίωση των τουρκικών στόχων.

1. Να καταχωρηθεί προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεδομένου ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, πέραν της έκδηλης παρανομίας τους, εμπεριέχουν τον κίνδυνο διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή.

2. Επείγουσα ενημέρωση σε κυβερνήσεις χωρών οι οποίες έχουν συνομολογήσει συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ τους με την Κυπριακή Δημοκρατία όπως και των κυβερνήσεων χωρών που έχουν αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

3. Άμεσες παραστάσεις προς τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα και προς Ευρωπαίους αξιωματούχους με αίτημα την άμεση παρέμβαση τους για ανακοπή της τουρκικής προκλητικότητας. Απαίτηση για επιβολή κυρώσεων επί της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφού η Τουρκία, υποψήφια για ένταξη χώρα, επιτίθεται σε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Δεδομένου ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και δεδομένου ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, υπάρχει υποχρέωση δραστικής ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να παραμένει απαθής όταν αμφισβητούνται και απειλούνται κυριαρχικά δικαιώματα χώρας-μέλους της Ένωσης και μάλιστα από χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη.

Περαιτέρω ανοχή και αδράνεια στις τουρκικές προκλήσεις θα δημιουργήσουν τετελεσμένα που δεν θα είναι δυνατόν να ανατραπούν».