31/10/14

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας
31/10/2014


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας κ. George Ciamba, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον κ. Ciamba συνόδευαν ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο κ. Ion Pascu και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο βουλευτής κ. Πανίκκος Σταυριανός.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που ενώνουν Κύπρο και Ρουμανία και ευχαρίστησε τον Ρουμάνο Υφυπουργό για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Διαβεβαίωσε παράλληλα τον κ. Ciamba για την επιθυμία και βούληση του Κυπριακού Κοινοβουλίου να συνεργαστεί με τη ρουμανική πλευρά για αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και προκλήσεων, καθώς και για τη στήριξη της ρουμανικής κοινότητας της Κύπρου. Ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε ακολούθως την αντιπροσωπεία για τις συνεχιζόμενες προκλητικές παραβιάσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, οι οποίες, όπως τόνισε, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, καθώς και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Ciamba υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Καθώς αυξάνονται οι συγκρούσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, είπε, η ανάγκη στενότερης συνεργασίας για προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή προβάλλει επιτακτική.

Συζητήθηκαν, τέλος, τρόποι ενίσχυσης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας και συμφωνήθηκε όπως προωθηθούν περαιτέρω οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.