17/9/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του έργου Minthis Hills Golf Resort, στην Τσάδα

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα εγκαίνια του έργου Minthis Hills Golf Resort, στην Τσάδα

Θέλω θερμά να ευχαριστήσω όσους με την πρόσκλησή τους να εγκαινιάσω ένα σημαντικό για την επαρχία της Πάφου, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη έργο, μου δίνουν τη χαρά και ικανοποίηση να εκφράσω για άλλη μια φορά το θαυμασμό μου για το δυναμισμό των Κυπρίων επιχειρηματιών.
Κάτω από τις συνθήκες της οικονομικής ύφεσης που βιώνει η Κύπρος, έργα αυτής της έκτασης και σημασίας θυμίζουν στους πάντες, εντός και εκτός της χώρας, ότι οι Κύπριοι είμαστε αποφασισμένοι, όχι απλώς να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά και να προχωρήσουμε μπροστά.
Παρακολουθώντας αυτό το εξαίρετο δημιούργημα αισθάνομαι σιγουριά ότι στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, θα πετύχουμε πολύ περισσότερα, σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Αυτές τις ώρες απαιτείται μεγαλύτερη και στενότερη συνεργασία όλων μας. Όλοι γνωρίζουμε τις θυσίες στις οποίες ο λαός μας έχει υποβληθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε μια πορεία απόλυτου ελέγχου. Αυτό που υπολείπεται είναι να δούμε πώς δημιουργούνται οι συνθήκες ακόμη πιο στέρεας σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η δημιουργία εκείνων των συνθηκών ενθάρρυνσης - αφού αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος - της ενθάρρυνσης των επενδύσεων. Της προσέγγισης ξένων επενδύσεων, της δημιουργίας συνθηκών έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Και αυτά γίνονται μέσα μόνο από συνέπεια και σταθερότητα.
Συμμερίζομαι και οπωσδήποτε με κανένα τρόπο δεν αποτελεί ασέβεια η διαφορετικότητα της άποψης όσον αφορά την αντιμετώπιση των δανειστών μας. Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Βουλής και όποιων τις εκφράζουν. Αλλά είναι θερμή μου παράκληση αν θέλουμε τη συντομότερη έξοδο από τις μνημονιακές υποχρεώσεις: ας υπερβούμε εαυτούς και ας παρακολουθήσουμε τι είναι αυτό το οποίο δυστυχώς βρεθήκαμε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε ως συμβατικές υποχρεώσεις, προκειμένου να αντλήσουμε από τους δανειστές τα χρήματα που χρειαζόμαστε.
Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να επιτύχουμε σε αυτό το στόχο και υπολογίζεται ότι το 2015, αν και εφόσον προχωρήσουμε με τους ίδιους βηματισμούς, όπως μέχρι σήμερα, που επέτρεψαν αξιολογήσεις να είναι θετικότατες, αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης, την έξοδο μας στις αγορές πολύ πρόωρα και μάλιστα κατά τρόπο εντυπωσιακό ακόμη και για τους ίδιους τους δανειστές μας, το γεγονός ότι παρουσιάζεται ή αρχίζει να παρουσιάζεται αύξηση των δεικτών κατανάλωσης, το γεγονός ότι αρχίζει να σταθεροποιείται με υποχώρηση η ανεργία, τα επιτεύγματα της μειωμένης ύφεσης σε σχέση με ό,τι είχαν προϋπολογίσει διάφοροι Οίκοι αλλά και οι δανειστές μας, δεν είναι παρά απόδειξη πως αν με πειθαρχία ακολουθήσουμε το πρόγραμμα, είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων, όχι απλώς το 2015 αλλά πολύ νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν και υπολογίζουν κάποιοι, αρκεί αυτές τις κρίσιμες ώρες να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να ξεπεράσουμε κάποιους προβληματισμούς που φαίνεται ότι μέσα από τη συλλογικότητα έχουμε πετύχει και αυτό είναι η προστασία των ευάλωτων.
Επιτρέψετε μου να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μετόχους της ιδιοκτήτριας εταιρίας και ειδικά στο Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών Pafilia, κ. Ηλία Ηλιάδη.
Οι επενδύσεις αυτή την περίοδο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης. Σας διαβεβαιώνω ότι η ενθάρρυνσή τους από την Κυβέρνηση συνιστά ύψιστη προτεραιότητα.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων, εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων, όπως η επέκταση του φάσματος της ανάπτυξης γης για μεγάλα έργα, η έκδοση αδειών για τουριστικές αναπτύξεις, όπως ξενοδοχεία, καζίνο, γήπεδα γκολφ κ.ά., και οι περαιτέρω διευκολύνσεις για απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής στην Κύπρο ή παραχώρηση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικαιούχους μη πολίτες της ΕΕ, ενώ είναι και η μεγάλη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της αναπτυξιακής δομής του κράτους, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε. Και με ιδιαίτερη προσοχή άκουσα τον φίλο Ηλία να αναφέρεται για τα επτά χρόνια ανάγκης έγκρισης των αδειών προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο ανάπτυξης. Φανταστείτε ποιος είναι εκείνος των ξένων επιχειρηματιών που μπορεί να ενδιαφερθεί να κάνει επενδύσεις στην Κύπρο, αν λάβει υπόψη χρονοδιαγράμματα, που θέλω να πιστεύω ανήκουν στο παρελθόν.
Το Minthis Hills Golf Resort είναι έργο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Πολιτείας και ενισχύει τους σχεδιασμούς και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για προώθηση της ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κρίσης, που δεν είναι άλλο από την ανεργία.
Πληροφορούμαι με ιδιαίτερη ικανοποίηση πως μέχρι αυτή τη φάση έχουν ήδη εργοδοτηθεί πέραν των 120 εργαζομένων και ο αριθμός τους θα αυξάνεται με την πρόοδο των εργασιών. Πρόκειται για έργο μεγάλης προοπτικής, καθώς ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε βάθος 10-15 χρόνων, στα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Τα οφέλη για την οικονομία του τόπου αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες ήταν, είναι και θα είναι πολλαπλά.
Θέλω να τονίσω πως το όραμα, η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά και η επιμονή που χαρακτηρίζουν τους συντελεστές αυτού του εξαίρετου έργου, αποτελούν τη συνταγή για όλες τις προοδευτικές επιχειρήσεις του τόπου μας. Είναι ο πολύτιμος οδηγός της κυπριακής επιχειρηματικότητας που σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να επαναφέρουμε την Κύπρο μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Σε μία περίοδο που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις και να εργαστούμε σε συνθήκες μίας νέας οικονομικής πραγματικότητας, η κατασκευή έργων όπως το Minthis Hills Golf Resort έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι και πάλι μπροστά, είναι και πάλι πρωταγωνιστής.
Για μια ακόμη φορά συγχαίρω τις εταιρίες μέτοχους, τους χρηματοδότες του έργου, τις διάφορες Κυβερνητικές και δημόσιες Υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με αυτό, τους πελάτες του Minthis Hills Golf Resort και το προσωπικό όλων των εταιριών για τη συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση αυτού του εξαιρετικού έργου.
Σας εύχομαι καλή συνέχεια και μεγαλύτερες επιτυχίες και κατακτήσεις.
---------------------------------