17/9/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Διάσκεψη με θέμα τις προκλήσεις για την σταθερότητα και ανάπτυξη στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Διάσκεψη με θέμα τις προκλήσεις
για την σταθερότητα και ανάπτυξη στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη που διοργανώθηκε από την Ισπανία με θέμα τις προκλήσεις για την σταθερότητα και ανάπτυξη στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.
Στη Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη συμμετείχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και αξιωματούχοι των επτά Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «της Ομάδας 5+5», «της Ομάδας των γειτονικών χωρών της Λιβύης», του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευση και την υποστήριξη τους προς τον λαό και τους θεσμούς της Λιβύης, εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία τους για την αστάθεια που επηρεάζει τη Λιβύη και τις γειτονικές της χώρες.
Στην παρέμβαση του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Bernandino Leon , να βοηθήσει όλους τους πολιτικούς φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη της Λιβύης να συμφωνήσουν σε μία άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση των εχθροπραξιών.
Ο κ. Κασουλίδης επαναβεβαίωσε την υποστήριξη προς όλους τους νόμιμα αναγνωρισμένους κρατικούς θεσμούς της Λιβύης και ειδικά προς το νεοεκλελεγμένο κοινοβούλιο. Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, καμιά άλλη εκτελεστική ή νομοθετική Αρχή δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί. Σημείωσε περαιτέρω ότι προτεραιότητα του κοινοβουλίου αυτήν την στιγμή πρέπει να είναι η δημιουργία μιας κυβέρνησης, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και τις νόμιμες προσδοκίες όλου του λαού της Λιβύης.
Επιπλέον, ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη να δοθεί ο απαραίτητος πολιτικός χώρος στη Συνταγματική Συντακτική Συνέλευση προκειμένου να ολοκληρώσει το νέο Σύνταγμα σύμφωνα με τα διεθνή δημοκρατικά πρότυπα, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο σε μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση.
Όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, τόνισε τη σημαντικότητα της παροχής βοήθειας στη Λιβύη ώστε να αναπτύξει τις υποδομές ασφαλείας της και να αφοπλίσει αποτελεσματικά όλες τις ένοπλες ομάδες που δρουν στη χώρα. Η συμμόρφωση προς το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να τηρείται αυστηρά, κατέληξε ο Υπουργός.