9/9/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση Λίντιγκτον-Ναμί

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
για τη συνάντηση Λίντιγκτον-Ναμί

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την πραγματοποιηθείσα συνάντηση στη Βουλή των Κοινοτήτων μεταξύ του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης, κ. David Lidington και του κ. Ναμί, o οποίος παρουσιάζεται ως «υπουργός εξωτερικών» της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα. Και αυτό παρά τα έντονα και επανειλημμένα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορα επίπεδα, τα οποία δεν εισακούστηκαν από το Λονδίνο.
Η απάντηση του Foreign Office αλλά και οι εξηγήσεις της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές. Η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Λονδίνο εξυπηρετεί και τα βρετανικά συμφέροντα.
Τέτοιες συναντήσεις καταστρατηγούν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 541 και 550, τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο συνέταξε και προώθησε.
Σ’ ότι αφορά στη θέση του Λονδίνου ότι στόχος τους είναι η διατήρηση επαφών και με τις δύο Κοινότητες, το μόνο αποτέλεσμα της εν λόγω συνάντησης είναι να παράσχει βήμα στον κ. Ναμί, επιτρέποντάς του να επιδίδεται σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, και να αυτοαποκαλείται «υπουργός εξωτερικών» ο οποίος πραγματοποιεί υψηλού επιπέδου επαφές.
Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει έντονη λύπη και απογοήτευση.
_______________