9/9/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων



Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων



Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην ετήσια Γενική σας Συνέλευση. Μου δίδεται έτσι η ευκαιρία να σας εκφράσω προσωπικά την εκτίμηση τη δική μου, αλλά και της Πολιτείας γενικότερα, για τα 60 χρόνια ενεργούς δράσης και προσφοράς του Συνδέσμου σας στον τουρισμό και στην οικονομία του τόπου.

H εδώ παρουσία μου καταδεικνύει τη σημασία που η Κυβέρνηση προσδίδει στον τομέα του τουρισμού, του οποίου οι επιδόσεις απέδειξαν την καθοριστική συνεισφορά του στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καταγράφουμε φέτος σημαντικές αυξήσεις τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα. Σε σχέση με τις επιδόσεις του 2013 για την ίδια περίοδο, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 6% περίπου μέχρι τον Ιούλιο, με σημαντική μάλιστα αύξηση τουριστών από τη Ρωσία. Ακόμα πιο ουσιαστική είναι η αύξηση των εσόδων κατά 11,6% μέχρι τον Ιούνιο, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση του ΑΕΠ.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο τομέας δραστηριότητας των μελών του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου έχει προσφέρει πολλά όσον αφορά την ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού. Γνωρίζω, επίσης, ότι είναι και με τις δικές σας προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε θετικό πρόσημο σε αφίξεις και έσοδα, παρά την κρίση που βιώνει η χώρα.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, σας διαβεβαιώνω ότι αναγνωρίζουμε πλήρως την ευθύνη μας να διαμορφώνουμε εθνική στρατηγική και να κατευθύνουμε τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη συνεχή ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας. Μιας βιομηχανίας που έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, κυρίως λόγω του ότι διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της διαχρονικότητας.

Έχουμε μελετήσει προσεκτικά τα επιμέρους προβλήματα του κυπριακού τουρισμού και προωθούμε και εφαρμόζουμε στοχευμένες λύσεις. Κάποια από αυτά είναι δυστυχώς αντικειμενικά, όπως η απόστασή μας από τις χώρες πηγές τουριστικού ρεύματος που ανεβάζουν το κόστος του προορισμού. Άλλα είναι πολύπλοκα γιατί σ’ αυτά εμπλέκονται διάφορες Αρχές και φορείς. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που απαιτείται είναι η συλλογική προσπάθεια, ο στρατηγικός σχεδιασμός και η σωστή προσέγγιση.

Ως Κυβέρνηση είχαμε εξαρχής θέσει σαν πρωταρχικό στρατηγικό στόχο τη συγκράτηση των αφίξεων από τις ώριμες αγορές και την επένδυση στις αναδυόμενες. Η στρατηγική πήρε σάρκα και οστά και έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Συγκεκριμένα, η αγγλική αγορά, ως ώριμη που είναι, έχει μετά από πάρα πολλά χρόνια σταθεροποιηθεί περίπου στις 500 χιλιάδες αφίξεις μέχρι τον Ιούλιο του 2014, όπως δηλαδή και για την ίδια περίοδο του 2013. Μεγάλη επιτυχία αποτελούν, επίσης, τα ποσοστά αυξήσεων για την ίδια περίοδο από σημαντικές αναδυόμενες αγορές όπως Ρωσία με 18,5%, Ουκρανία με 45,8% και Ισραήλ με 57,8%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εφησυχάσουμε, αφού η γερμανική αγορά ακόμα μας προβληματίζει και χρειάζεται σίγουρα περισσότερη δουλειά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σήμερα στη βελτίωση της προσβασιμότητας της χώρας μας από αγορές κλειδιά, αλλά και στην άμβλυνση του διαχρονικού προβλήματος της εποχικότητας. Προς τούτο, εφαρμόζουμε στοχευμένη πολιτική ανοικτών αιθέρων και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με Ταξιδιωτικούς Πράκτορες και Αεροπορικές Εταιρείες στο εξωτερικό.

Ήδη με εντατικές προσπάθειες έχουμε επιτύχει σημαντικές τριετείς συμφωνίες με πράκτορες για τη σταδιακή αύξηση των προγραμμάτων τους προς την Κύπρο, καθώς και συμφωνίες για τη διατήρηση υφιστάμενων και την προσθήκη νέων αεροπορικών δρομολογίων από και προς την Κύπρο. Ειδικότερα λόγω του ότι τα προβλήματα προσβασιμότητας προς το νησί μας είναι εντονότερα κατά τη χειμερινή περίοδο ή και τους μήνες πριν το καλοκαίρι, επικεντρωνόμαστε στην παροχή επιπρόσθετων κινήτρων προς τους συνεργάτες μας για τη διατήρηση των προγραμμάτων τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενδεικτικά σημειώνω ότι για το 2014 είχαμε αύξηση της τάξης του 7% στη δυνατότητα αεροπορικών θέσεων σε σχέση με το 2013, ποσοστό που είναι άμεσα συνδεδεμένο και με την αναμενόμενη αύξηση στις αφίξεις για το έτος.

Παράλληλα, οι ενέργειές μας για προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό έχουν γίνει πλέον πιο αποδοτικές και στοχευμένες, σκοπεύοντας στη μεγιστοποίηση κόστους – οφέλους.

Για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, έχουμε δρομολογήσει τη δημιουργία τουριστικών υποδομών εξαιρετικής σημασίας και ποιότητας, ικανές να ανεβάσουν την τουριστική Κύπρο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών και εμπειριών. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ορισμένα μόνο από αυτά τα έργα:

Προωθούμε την αδειοδότηση και λειτουργία του πολυθεματικού καζίνο, με στόχο την προσέλκυση τουριστών από τις γείτονες χώρες και την Ευρώπη, αλλά και από πιο μακρινούς προορισμούς όπως την Ασία. Το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου, καθώς και το έγγραφο πολιτικής που περιγράφει τις στρατηγικές αποφάσεις του προγράμματος, έχουν εδώ και ένα μήνα, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τις απόψεις και σχόλια των ενδιαφερόμενων.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο έχει αποσταλεί στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για μελέτη και παρατηρήσεις, καθώς και προς τη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο προτού τεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

  • Την ενίσχυση του ναυτικού μας τουρισμού. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η Μαρίνα Λεμεσού, ενώ ο στρατηγικός επενδυτής της Μαρίνας Αγίας Νάπας βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης των αναγκαίων αδειών. Το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε μάλιστα την απόφαση προώθησης του έργου τάχιστα καθορίζοντάς το ως έργο δημοσίου συμφέροντος. Επιπρόσθετα, προωθούνται για τη Μαρίνα Παραλιμνίου όλες οι διαδικασίες για δημοσίευση διεθνούς διαγωνισμού για την κατακύρωση του έργου σε Στρατηγικό Επενδυτή. Πέραν των πιο πάνω έχουμε ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και έχει ήδη δημοσιευτεί σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας που καθορίζει τα απαιτούμενα κριτήρια επιλογής.

  • Την παραχώρηση κινήτρων για ενθάρρυνση της κατασκευής γηπέδων γκολφ. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο η δημιουργία γηπέδου γκολφ στην Αγία Νάπα, ενώ και την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκαινιάσουμε στην Πάφο ένα αναβαθμισμένο γήπεδο. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι τα κίνητρα που εξαγγείλαμε έχουν αγκαλιαστεί από τους επενδυτές.

  • Όσον αφορά άλλες σημαντικές τουριστικές υποδομές, να σημειώσω ότι έχουμε, μεταξύ άλλων, διαμορφώσει το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία μικτών τουριστικών αναπτύξεων στα ξενοδοχεία, εισαγάγαμε πολεοδομικά κίνητρα για επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και εφαρμόζουμε σχέδιο κινήτρων για ενθάρρυνση επενδύσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος.

Σε αυτές μας τις προσπάθειες, η συνεισφορά και η εμπειρία των μελών του Συνδέσμου σας είναι απολύτως απαραίτητες.

Παρόλο που ο παραδοσιακός τρόπος κρατήσεων έχει πλέον αλλάξει, οι Κύπριοι ταξιδιωτικοί πράκτορες λόγω της προσωπικής εξυπηρέτησης που παρέχουν και του επαγγελματισμού που τους χαρακτηρίζει, καταφέρνουν να διατηρούν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται πάντα δίπλα σας, έτοιμη να ακούσει με προσοχή τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις σας και, εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, να σας στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά.

Κλείνοντας, σας συγχαίρω, και πάλι, και σας ευχαριστώ θερμά για τα 60 χρόνια ζωής και προσφοράς του Συνδέσμου σας. Εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο στη συνέχεια και προσβλέπω στην αγαστή μεταξύ μας συνεργασία και συνεννόηση.

Σας ευχαριστώ.

______________

Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης.