17/9/14

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας


Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Σε κόμματα και βουλευτές τα δωρεάν κινητά της Cyta» η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει τα εξής:

Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από την Cyta στοιχεία που θα δικαιολογούσαν ποσό της τάξης των €330.000 που είχε δοθεί για διαφήμιση υπό τη μορφή τερματικού εξοπλισμού για διαφημιστικούς σκοπούς & σκοπούς προώθησης πωλήσεων και συγκράτηση πελατών (κινητά τηλέφωνα, laptop κ.λπ.). Η Cyta αρνήθηκε αρχικά να δώσει τα στοιχεία αυτά, με το πρόσχημα ότι ο εξοπλισμός είχε δοθεί σε επιχειρηματικούς πελάτες και άρα τα ονόματα συνιστούσαν πολύ ευαίσθητη πληροφόρηση. Όταν επιστήθηκε στην Cyta η προσοχή της στις πρόνοιες του Νόμου που αφορούν τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή να ζητά στοιχεία από ελεγχόμενους οργανισμούς, τελικά δόθηκε την ίδια μέρα κάποιος κατάλογος από τον οποίο απουσίαζαν στοιχεία για μεγάλα ποσά, με την εξήγηση ότι τα υπόλοιπα στοιχεία θα δοθούν σύντομα.

Από προκαταρκτική διερεύνηση των στοιχείων, που έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία την ίδια ημέρα, διαπιστώθηκε ότι αυτά ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστα. Αυτός είναι και ο λόγος που στις 16 Σεπτεμβρίου 2014, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, αναφέρθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή ότι, αφού ληφθούν όλα τα στοιχεία από τη Cyta και τύχουν επεξεργασίας από την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα υπάρχει πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με πλήρη διαφάνεια. Την ίδια ημέρα η Cyta, ή άλλος στον οποίο η Cyta έδωσε τα κατά τα άλλα απόρρητα αυτά στοιχεία, έδωσε σχετικά στοιχεία σε δημοσιογράφο. Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό για τη σκοπιμότητα της διαρροής.

-----------------------