7/9/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του πάρκου προς τιμή των θυμάτων του Μαρί

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του πάρκου
προς τιμή των θυμάτων του Μαρί

Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης προσήλθαμε σήμερα σε αυτό τον ειδικά διαμορφωμένο από το Δήμο Γερμασόγειας, χώρο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους 13 αδικοχαμένους ήρωες της ανείπωτης τραγωδίας του Μαρί, που το μαύρο εκείνο πρωινό της 11 ης Ιουλίου, πριν από τρία χρόνια, συγκλόνισε το παγκύπριο, αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό.
Ο Δήμος Γερμασόγειας, στα πλαίσια της συμμετοχικής διαδικασίας που διέπει τη σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ευρύτερη κοινωνία, με τα προβλήματα, τις ευαισθησίες και τις έγνοιες της, προχώρησε στη δημιουργία του Πάρκου των Αθανάτων, εις μνήμη των 13 πεσόντων αξιωματικών και υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και των Πυροσβεστών της ΕΜΑΚ.
Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους όσοι συνέβαλαν στη σύλληψη και την υλοποίηση της εξαιρετικής αυτής ιδέας και να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να τελέσω τα εγκαίνια και να αναφερθώ στη σημασία αυτού του έργου μνήμης και τιμής προς τους 13 ήρωες του Μαρί.
Το πάρκο που εγκαινιάζουμε σήμερα, στο οποίο έχουν φυτευτεί 13 δάφνες, 13 πεύκα και 13 ελιές, ως σύμβολα της δόξας, της μνήμης και της ειρήνης, θα θυμίζει σε εμάς αλλά και τις μέλλουσες γενιές όχι μόνο την ηρωική θυσία των 13 θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί, μα και τις ευθύνες και υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της στους οποίους οφείλει να διασφαλίζει συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας και να αποτρέπει τραγωδίες όπως αυτή που ζήσαμε το 2011.
Εγκαινιάζοντας το Πάρκο των Αθανάτων, μνημονεύουμε σήμερα με φορτισμένη τη μνήμη και σφιγμένη την καρδιά, τα εύψυχα παλικάρια της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που στο απόγειο της νιότης τους οι πλείστοι, έδωσαν το υπέρτατο αγαθό της ζωής σε μια εντεταλμένη, στην πατρίδα, υπηρεσία.
Η τραγική εκείνη έκρηξη σαν ερινύα θα κυνηγά πάντα την κρατική ανεπάρκεια και την αμέλεια της Πολιτείας, θα θυμίζει τις μεγάλες ευθύνες μας και θα καθοδηγεί τα βήματά μας στο μέλλον.
Υποκλινόμαστε με ανυπόκριτο σεβασμό στη μνήμη των 13 παλικαριών και εκφράζουμε ξανά τις απολογίες μας, γιατί ως Πολιτεία δεν πράξαμε όσα οφείλαμε να πράξουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ακεραιότητα των 13 παλληκαριών που την τραγική εκείνη ώρα εκτελούσαν το καθήκον που η πατρίδα τους είχε ορίσει.
Η 11η Ιουλίου θα πρέπει να αποτελεί την ημερομηνία – ορόσημο για την υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας, αλλά και της απόδοσης τιμής σε όσους εθελουσίως πρόσφεραν με τη θυσία της ζωής τους στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως ελάχιστο δείγμα απολογίας και απόδοσης τιμής στους 13 του Μαρί, η Πολιτεία τους ανακήρυξε ήρωες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή των ιδίων και για τις οικογένειές τους.
Επιθυμώ, με την ευκαιρία να απευθυνθώ στους σεβαστούς συγγενείς των ηρώων.
Θέλω να νιώθουν περήφανοι για την κληρονομιά που οι ήρωες μας άφησαν στους ιδίους, αλλά και στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες. Και να διαβεβαιώσω πως ως Πολιτεία, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και να ζήσουμε ανάλογες τραγωδίες. Η υπόσχεση που θα πρέπει να δώσουμε τόσο στους 13 ήρωες μας όσο και στις οικογένειες τους, αλλά και στην ιδία την κοινωνία είναι ότι ως Πολιτεία, συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε παν το δυνατόν για την ασφάλεια των πολιτών μας και να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά για τις ζωές αδικοχαμένων παιδιών μας.
Ο θάνατος των 13 παλληκαριών πρέπει να μας ενώνει και να μας καθιστά υπεύθυνους να προχωρήσουμε σε εκείνες τις τομές που θα κάνουν την τραγωδία της 11 ης Ιουλίου, 2011, την αφετηρία για μια νέα και σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία.
Η αυταπάρνηση των ηρωομαρτύρων της φονικής έκρηξης ας γίνει ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές. Η συστράτευση δυνάμεων, ο σωστός προγραμματισμός και η αποφασιστικότητα στην επιτέλεση του δημόσιου καθήκοντος, ας διέπει το κάθε μας βήμα.
Σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, λόγω των σοβαρών οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρίσκουμε, ως λαός, τα σημαντικά στοιχεία που μας ενώνουν. Η ενότητα και η συνεργασία να είναι ο φάρος μας για την αντιμετώπιση των πολύμορφων δυσκολιών που συναντούμε στο δρόμο μας. Οι χθεσινές αποφάσεις της Βουλής ακριβώς αυτό αποδεικνύουν. Εκεί που υπήρξε υπευθυνότητα, εκεί που υπήρξε συλλογικότητα υπήρξε και απάντηση στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Θέλω θερμά να ευχαριστήσω τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την υπεύθυνη στάση.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες πλήρους διασφάλισης των ευάλωτων ομάδων.
Με τη σκέψη μου στραμμένη στις οικογένειες των 13 ηρωομαρτύρων που φέρουν το κύριο βάρος των συνεπειών της χωρίς προηγούμενο τραγωδίας, και εγκαινιάζοντας το Πάρκο των Αθανάτων εδώ στη Γερμασόγεια, θέλω να επαναλάβω την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί ούτε οι ευθύνες μας ως κράτος να διαγραφούν.
Αιωνία τους η μνήμη.