17/9/14

Πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση έργων θα αντλήσει η Κύπρος από την ΕΕ

Πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση έργων
θα αντλήσει η Κύπρος από την ΕΕ

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.
Στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου ήταν η λειτουργία του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), το οποίο στοχεύει σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό, ασφαλές και ψηλής απόδοσης δίκτυο μεταφορών σε όλη την Ευρώπη. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του μηχανισμού χρηματοδότησης με την εισαγωγή της διευκόλυνσης «Συνδέοντας της Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), από την οποία η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει πέραν των €50 εκ. κατά τη χρηματοδοτική περίοδο 2014–2020.
Ως γενικές προτεραιότητες του Συμβουλίου, στη βάση των οποίων θα υλοποιηθεί η εν λόγω απόφαση, καθορίστηκαν τα θέματα της έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης και η οικονομική και κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμα, όπως έχει καθοριστεί, περιλαμβάνει εννέα διαδρόμους. Η Κύπρος έχει ενταχθεί στο Διάδρομο Orient/EastMed, ο οποίος έχει αφετηρία το Αμβούργο, διασχίζει την Ευρώπη, περνά από την Ελλάδα, φτάνει στη Λεμεσό και καταλήγει στη Λευκωσία. Στα πλαίσια του Διαδρόμου αυτού θα δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση έργων που αφορούν δρόμους, λιμάνια και ευφυή συστήματα μεταφορών.
Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο επικεντρώθηκε στους τρόπους χρηματοδότησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, μέσα από καθορισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενθαρρύνει τις συμπράξεις δημόσιου/ιδιωτικού τομέα. Τα εργαλεία αυτά θα τα διαχειρίζονται από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δημητριάδης συναντήθηκε με το Συντονιστή του Κεντρικού Διαδρόμου Orient /East Med κ. Mathieu Grosch, με τον οποίο συζήτησε τα έργα που πιθανόν να προταθούν από μέρους της Κύπρου για χρηματοδότηση.
____________