15/9/14

Ισορροπημένο και στοχευμένο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας

Ισορροπημένο και στοχευμένο το Πρόγραμμα
Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον καθορισμό του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κουγιάλης χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ένα πρόγραμμα συνολικής αξίας 240 εκατομμυρίων, ως το κατεξοχήν αναπτυξιακό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας. «Προσπαθούμε να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένα ισορροπημένο, στοχευμένο πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει που δεν είναι άλλοι από την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τη δημιουργία υποδομών και πάνω απ’ όλα τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο», δήλωσε ο Υπουργός.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν προς τους σιτοπαραγωγούς ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε: «Οι ζημιές από την ανομβρία υπολογίζονται γύρω στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Δώδεκα από αυτά αφορούν τους σιτοπαραγωγούς και πάρα το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τελικής εκτίμησης και εκτάσεων έχουμε αποφασίσει σε συνεννόηση με τον ΟΓΑ όπως καταβάλουμε το 50 % της αποζημίωσης της προκαταρκτικής εκτίμησης που έχει ήδη γίνει. Αυτό το ποσό, που αφορά 6 εκατομμύρια ευρώ, θα καταβληθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας στους σιτοπαραγωγούς. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η τελική εκτίμηση και η διαδικασία του ελέγχου των καλλιεργειών και των εκτάσεων από τον ΚΟΑΠ και γύρω στον Νοέμβριο θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια προς όλους τους παραγωγούς».
Τέλος, ερωτηθείς για την πορεία πιστοποίησης του χαλουμιού, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία του φακέλου ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως το όλο ζήτημα θα τελειώσει εντός του τρέχοντος έτους.

______________