18/8/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 20 Αυγούστου η Κυβέρνηση διά του Υπουργικού Συμβουλίου θα υιοθετήσει μέτρα για προστασία των ευάλωτων ομάδων και όλων όσοι έχουν ανάγκη της προστασίας της Πολιτείας λόγω οικονομικής κρίσης, σε σχέση με το θέμα των εκποιήσεων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από δύο διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην πρώτη σύσκεψη, με θέμα τις εκποιήσεις, στην οποίαν πήραν μέρος οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα για το επίμαχο θέμα των εκποιήσεων εν τη ουσία της οικονομίας.
Η δεύτερη σύσκεψη αφορούσε - με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί - τους παραπέρα χειρισμούς του εθνικού προβλήματος.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα - και πάντοτε συνεπής με τα όσα εξήγγειλα στις 30 Ιουλίου, μια σειρά μέτρων δηλαδή για προστασία των ευάλωτων ομάδων και των όσων έχουν οπωσδήποτε ανάγκη από προστασία - με βάση τη νομοθεσία που προτείνεται για τις εκποιήσεις ακινήτων και μη παραγνωρίζοντας τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και μια ανησυχία που έχει καλλιεργηθεί στην ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, έχουμε αποφασίσει μια σειρά μέτρων τα οποία θα υιοθετηθούν στις 20 Αυγούστου κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.
Για τα μέτρα αυτά θα ενημερώσω σήμερα τους αρχηγούς των κομμάτων, πιστεύοντας ότι έτσι συμβάλλουμε στο αίσθημα ασφάλειας που ο καθένας θέλει να νιώθει από τη μια με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά το ουσιαστικότερο συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότητα των μέτρων για την προστασία των όσων έχουν ανάγκη προστασίας από την ψήφιση του νομοσχεδίου και γενικότερα από την οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο στην οικονομία όσο και στους παράγοντες της οικονομίας ή και στους απλούς πολίτες.
Όσον αφορά τη δεύτερη σύσκεψη που άπτεται της συνάντησης μου στις 2 Σεπτεμβρίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και της όλης προσπάθειας να βρεθεί ένας ορθόδοξος τρόπος αντιμετώπισης του υπό εξέλιξη διαλόγου προχωρούμε με τη προταθείσα μεθοδολογία και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν την προσεχή βδομάδα μια σειρά συναντήσεων τόσο με την ομάδα του διαπραγματευτή όσο και με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν για μια σημαντική εργασία που γίνεται από πλευράς της ομάδας του διαπραγματευτή και προκειμένου να έχουμε και τις αντιδράσεις των αρχηγών των κομμάτων σε μια νέα σύσκεψη οπωσδήποτε προ της 2 ας Σεπτεμβρίου. Δηλαδή θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, η μία προς ενημέρωση και επίδοση της εργασίας που η ομάδα του διαπραγματευτή θα φέρει σε πέρας και η δεύτερη για να ακουστούν και οι απόψεις των κομμάτων, αφού ενημερωθούν. Η δεύτερη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την 1 η Σεπτεμβρίου.
Αυτό δεν σημαίνει πως ακυρώνεται η τριήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για την εις βάθος συζήτηση του Κυπριακού με βάση τα δεδομένα και σε ανταπόκριση της έκκλησης των κομμάτων.
Η τριήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνει προ της μετάβασής μου στα Ηνωμένα Έθνη και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, καλής προετοιμασίας δηλαδή της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσον αφορά τη διαχείριση του εθνικού θέματος.
Το ίδιο αναμένω και όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων και των προτάσεων που θα κατατεθούν, ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων».
Σε ερώτηση αν τα μέτρα προστασίας από τις εκποιήσεις θα προέρχονται μέσω του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί να ενημερώσει πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς. «Όμως, οπωσδήποτε θέλω να σας βεβαιώσω ότι δεν θα περιοριστούμε στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, αλλά θα επεκταθούμε και εις όσα είχα εξαγγείλει στις 30 Ιουλίου», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μια πρωτοβουλία που δίνει, αν θέλετε, την αρμόζουσα σημασία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων να αισθάνεται την ασφάλεια ότι δεν περιοριζόμαστε σε εξαγγελίες, αλλά προχωρούμε με συγκροτημένα και συγκεκριμένα μέτρα στην ικανοποίηση του ευρύτερου αισθήματος που θέλει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων και όχι μόνον, αλλά και εκείνων που δικαιολογημένα θα πρέπει να τύχουν προστασίας».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν τα χρήματα για να μπορέσει το κράτος να στηρίξει όσο θα επιθυμούσε την πρώτη κατοικία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ένα εκ των μέτρων προστασίας των ευάλωτων ομάδων είναι τα δύο σχέδια τα οποία εξαγγέλθηκαν και τα οποία θα πραγματωθούν από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης.
Και τα χρήματα υπάρχουν και έτσι δεν θα χρειαστεί να εκταμιευθούν από άλλες πηγές και την ίδια ώρα οπωσδήποτε θα υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν. Και αυτά θα προωθηθούν εν πάση περιπτώσει. Οι αποφάσεις δηλαδή του Υπουργικού Συμβουλίου θα προωθηθούν στη Βουλή με τον τρόπο που έχει αποφασιστεί σήμερα». Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα μέτρα έχουν κοστολογηθεί και τα χρήματα υπάρχουν.
Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο με τις προτάσεις για τις οποίες θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, θα καμφθούν οι αντιδράσεις έτσι ώστε να εγκριθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι με όποιο καλόπιστα θέλει να δει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε αλλά και το επιδιωκόμενο, και το πιο σημαντικό είναι ακριβώς η προστασία όσων έχουν ανάγκη της προστασίας της Πολιτείας, είμαι βέβαιος ότι είμαστε πάρα πολύ ταυτισμένοι με πεποιθήσεις που δεν θέλουν την προστασία όσων δεν έχουν ανάγκη, αλλά που διασφαλίζουν απόλυτα εκείνους που οπωσδήποτε χρειάζονται την προστασία της Πολιτείας».
Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης αφορούν «μια σειρά μέτρων που την Τετάρτη θα ανακοινωθούν, αφού πρώτιστα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Είμαι βέβαιος ότι μέσα στο κλίμα υπευθυνότητας, μέσα στο αίσθημα υπευθυνότητας που οπωσδήποτε διακρίνει όλους και της επιθυμίας το κράτος να παρέμβει αποφασιστικά, θα υπάρξει η χρυσή τομή ή, αν θέλετε, η κοινή αντιμετώπιση των όσων ανησυχιών έχουν εκφραστεί, δικαιολογημένα ή λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων προτάσεων και κάποιων ανησυχιών που έχουν εκφραστεί. Μιλούμε για συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα αποτρέψουν τις όποιες ανησυχίες εκφράζονταν μέχρι σήμερα ή αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τα όσα έχουν εξαγγελθεί στις 30 Ιουλίου».
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο β’ στην περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση και έτσι δεν εγκριθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η υπευθυνότητα που διακρίνει τις πολιτικές δυνάμεις θα αποτρέψει τα σχέδια β’ ή γ’ διότι, είμαι βέβαιος ότι, και η υπευθυνότητα όλων και ο πατριωτισμός του συνόλου - συνεκτιμώντας ιδιαίτερα τις θυσίες που μέχρι σήμερα έχει υποστεί ο κυπριακός λαός, αλλά και μη παραγνωρίζοντας την υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση των όσων μέχρι σήμερα μνημονιακών υποχρεώσεων είχαμε να υλοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε- θα επιτρέψει έτσι ώστε να μη χρειάζονται δεύτερα ή τρίτα σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων που ενδεχόμενα θα μας θέσουν εκτός των μέχρι σήμερα σχεδιασμών που ήταν απόλυτα επιτυχείς, ως αποτέλεσμα και της υπευθυνότητας των πολιτικών δυνάμεων και των θυσιών του κυπριακού λαού».
Στη σύσκεψη για το Κυπριακό πήραν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.