7/8/14

Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών με την ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ

Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών
με την ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ


Οι Υπουργοί, Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, είχαν σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Οικονομικών, με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Μετά τη συνάντηση, ο Αν. Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κ. Μιχάλης Γιωργάλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μια εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χάσικο. Συζητήσαμε τις προτάσεις που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Κόμμα σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Με ικανοποίηση ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών να μας ανακοινώνει ότι ήδη από το κείμενο που του είχαμε προσκομίσει προ ημερών, κάποιες από αυτές τις προτάσεις τις έχει κωδικοποιήσει, και μαζί με άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις τις έχει αποστείλει ήδη προς την Τρόικα για ένα πρώτο σχολιασμό.

Αυτό από μας εκλαμβάνεται ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, γι’ αυτό καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις με καλή διάθεση και με πρόθεση να συνεισφέρουν όλοι στο επόμενο διάστημα που απομένει για να γίνει η συζήτηση στη Βουλή, να βοηθήσουμε όλοι ώστε να πετύχουμε έναν αποτελεσματικό νόμο ο οποίος, πρώτα και πάνω απ’ όλα, θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ευάλωτων πολιτών και την ίδια στιγμή θα μπορεί να βοηθήσει και τις τράπεζες του τόπου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επιδημία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η προσπάθεια συνεχίζεται, ο διάλογος συνεχίζεται, η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστεί και τις επόμενες βδομάδες, πάντα με εποικοδομητική και καλή διάθεση για να βοηθήσουμε στο να πετύχουμε τον στόχο που ανέφερα προηγουμένως».

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα ακόλουθα: «Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ γιατί είχαμε σήμερα μια πολύ χρήσιμη, πράγματι, και παραγωγική συζήτηση. Θεωρώ πως είναι ένα από τα ζητήματα, που με ανάλογο τρόπο, δηλαδή με συγκεκριμένες συζητήσεις και προβληματισμούς, και όχι βεβαίως με αχρείαστους λαϊκισμούς και συνθήματα, τα οποία μπορούμε να τα εξετάσουμε. Πράγματι όπως έχει λεχθεί, έχουμε ήδη διαβιβάσει κάποια πρώτα σημεία τα οποία έχουν εγερθεί από τις πολιτικές δυνάμεις όπως τα έχουμε καταγράψει μέσα από τις επαφές μας που έχουν σήμερα ολοκληρωθεί με αυτή τη συνάντηση με το ΕΥΡΩΚΟ. Προσβλέπουμε ως Κυβέρνηση στη συνέχιση αυτού του διαλόγου στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, με στόχο ακριβώς τη συμφωνία σε ένα αποδεκτό νομοσχέδιο το οποίο θα εξισορροπεί σωστά τα δικαιώματα και των δανειοληπτών αλλά και των τραπεζών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με εξαίρεση το ΕΥΡΩΚΟ «δεν έχουμε λάβει τις εισηγήσεις των κομμάτων, έχουν επιφυλαχθεί να το πράξουν, αλλά από όσα έχουμε συγκεντρώσει, από όσα έχουν λεχθεί δημοσίως είτε στις συναντήσεις μας, τα έχουμε ήδη στείλει προς την Τρόικα. Είναι κάποια πρώτα σημεία που έχουν εγερθεί είτε μέσα από τον δημόσιο διάλογο είτε μέσα από τις επαφές που είχαμε. Και αναμένουμε ασφαλώς και είμαστε στη διάθεση των πολιτικών δυνάμεων εάν και γραπτώς μας αποστείλουν ή καταθέσουν ορισμένες εισηγήσεις - κάποια κόμματα μας έχουν ενημερώσει ότι θα το πράξουν – βεβαίως και αυτές τις απόψεις θα τις διαβιβάσουμε για τα σχέδια της ίδιας της Τρόικα.

Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «αρκετά από τα σημεία που έχουν εκφραστεί μέσα από τον δημόσιο διάλογο αλλά και μέσα από τις επαφές μας έχουν διαβιβαστεί. Μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία εκτιμώ πως θα συγκεκριμενοποιηθούν αυτές οι απόψεις. Απλώς το τονίζω για να αναδείξω τη διάθεση μας και να ακούσουμε και να συζητήσουμε, αλλά και προς την Τρόικα να διαβιβάσουμε την κάθε άποψη. Δεν προσερχόμαστε ως Κυβέρνηση σε αυτό το διάλογο με απόλυτες ή δογματικές θέσεις. Εκτιμώ πως μια τέτοια προσέγγιση δεν θα ήταν χρήσιμη εκ μέρους κανενός, και γι’ αυτό κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Γι’ αυτό αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία να συζητήσουμε με όλους».

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Έχω δει την πανηγυρική και με ένα αχρείαστο ύφος ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος, οφείλω όμως να πω ότι πρόκειται για παρανόηση εκ μέρους τους. Αυτό που είχα ενημερώσει το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το ίδιο που είχα εξηγήσει σε όλα τα κόμματα σε όλες τις συναντήσεις, ήταν το ίδιο σημείο που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στη διάσκεψη Τύπου που είχε δώσει: ότι ακριβώς, η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οδηγία δηλαδή που ρυθμίζει τα ζητήματα των αναδιαρθρώσεων, θα πρέπει να ενισχυθεί, να διαφοροποιηθεί, να βελτιωθεί ως υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας πλέον, και επειδή συζητήσαμε και εξηγήσαμε και έχει γίνει κατανοητό πως η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων, η οποία είναι καίριας σημασίας, καθυστερεί και δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Είναι πλέον υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας να επικαιροποιήσει αυτή την οδηγία, στοχεύοντας την προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έναν τρόπο που θα ενισχύσει ή θα βελτιώσει τη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν λεπτομερέστατη αναφορά για την πρόοδο των αναδιαρθρώσεων που θα προβαίνουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό το ζήτημα, εν πάση περιπτώσει, είχα ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα και καμία σχέση δεν έχει αυτή η πολύ σημαντική εξέλιξη με τη γνωστή θέση του Δημοκρατικού Κόμματος για τον ορισμό του μη εξυπηρετούμενου δανείου, ένα ζήτημα το οποίο έχει εκ των πραγμάτων ρυθμιστεί, από τη στιγμή που σε διάστημα δύο-τριών μηνών οι κυπριακές τράπεζες θα ενταχθούν στην τραπεζική ένωση και δεν θα υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί αλλά ένας ενιαίος ευρωπαϊκός ορισμός.

Εξάλλου, και οι ασκήσεις αντοχής, τα stress test που διεξάγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν βασίζονται σε διαφορετικούς ορισμούς ανά κράτος μέλος αλλά σε ένα κοινό ορισμό. Συνεπώς, οφείλω να πω πως κακώς κατάλαβαν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Καταγράφω βεβαίως τη διάθεση του ΔΗΚΟ να διεκδικήσει την πατρότητα για βελτιώσεις που ενδεχομένως να προκύπτουν μέσα από το Μνημόνιο».

-------------------