25/7/14

O Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών



O Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε
με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο, με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Λιλλήκα και αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, με σκοπό τη συζήτηση των εξελίξεων στα θέματα ενέργειας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι με την αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα, «κατά κύριο λόγο σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές εξελίξεις που διαχειρίζεται το Υπουργείο μας. Συζητήσαμε, καταρχάς, την πρόσφατη επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας αναφορικά με τις διερευνητικές συζητήσεις που διεξάγει το Υπουργείο μας για τη χρηματοδότηση του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου. Εξηγήσαμε ότι οι συζητήσεις αυτές είναι διερευνητικού χαρακτήρα και όταν φτάσουμε στη στιγμή που θα είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε χρηματοδοτικό πακέτο, αυτό θα γίνει με τις νενομισμένες διαδικασίες.

Επίσης, συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα υπόλοιπα ενεργειακά θέματα, αλλά και ευρύτερα την οικονομία του τόπου. Πρέπει να πω ότι λάβαμε και κάποιες πολύ καλές εισηγήσεις από τη Συμμαχία Πολιτών, τις οποίες και θα εξετάσουμε τις επόμενες μέρες.

Έχω δεσμευτεί, τέλος, στον κ. Λιλλήκα ότι οι επαφές μας για ενημέρωση και συζήτηση θα συνεχιστούν, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο ή έχουμε κάποια νέα εξέλιξη σε ό,τι αφορά στα θέματα των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει θετική ανταπόκριση στις διερευνητικές επαφές για χρηματοδότηση του Τερματικού Υγροποίησης, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε: «Όπως έχω αναφέρει και κατά τη συζήτηση με τον κ. Λιλλήκα, η πρόθεσή μας είναι να κατανοήσουμε πληρέστερα τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν αυτοί οι χρηματοδοτικοί οίκοι για να προχωρήσει κάποιο συγκεκριμένο έργο. Βεβαίως και υπάρχει ενδιαφέρον – για να απαντήσω – υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιαστεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου».

Κληθείς να αναφέρει αν είναι ικανοποιημένος από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν τα εν λόγω επενδυτικά ταμεία, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι οι συζητήσεις δεν εισήλθαν ακόμα σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αφού, όπως επανέλαβε, «όταν φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει ένα ξεκάθαρο, βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο θα ακολουθήσουμε νενομισμένες διαδικασίες για να επιλεγούν οι οίκοι που θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Οι προϋποθέσεις που θέτουν αυτή τη στιγμή, είναι οι συνήθεις προϋποθέσεις που τίθενται για οποιονδήποτε θα δανειοδοτηθεί με ένα πολύ μεγάλο ποσό».

Σε ερώτηση, τέλος, αν και αυτοί οι οργανισμοί αναμένουν σήμερα τα αποτελέσματα των επικείμενων γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ENI/KOGAS, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε: «Ουσιαστικά αυτοί οι οργανισμοί αναμένουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο, που περιλαμβάνει, βέβαια, και την εξεύρεση περισσότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου».

---------------------