10/7/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Gala Dinner της Ομόνοιας Αραδίππου για τα 85χρονα της

Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.


Χαιρετισμός του Προέδρου της  Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στο Gala Dinner της Ομόνοιας Αραδίππου για τα 85χρονα της


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη χοροεσπερίδα του ιστορικού σωματείου Ομόνοια της Αραδίππου, με την ευκαιρία της επετείου των 85 χρόνων από την ίδρυσή του. Η Ομόνοια είναι το σωματείο –σήμα κατατεθέν της Αραδίππου- και ένα από τα αρχαιότερα σωματεία  της Κύπρου. Είναι μεγάλη και πολύπλευρη η προσφορά του στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την κοινωνία, αλλά και στους εθνικούς αγώνες.

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι  στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου λειτουργούσε στην Αραδίππου αναγνωστήριο με το όνομα Ομόνοια.

Το Σωματείο όμως επίσημα ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1929 από μια μικρή ομάδα φιλοπρόοδων Αραδιππιωτών, υπό τον πνευματώδη ιερέα Παπανικόδημο Γεωργάκη.

Ο μικρός εκείνος σύλλογος των χρόνων του μεσοπολέμου,  έμελλε να συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της Αραδίππου, αλλά και με όσα σημαντικά και κοσμογονικά συνέβησαν στον τόπο μας. Η Ομόνοια δεν έλειψε από κανέναν εθνικό και κοινωνικό αγώνα παράλληλα με την ισχυρή παρουσία της στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Η μεγάλη επώνυμη και ανώνυμη προσφορά των μελών της Ομόνοιας, ανδρών και γυναικών, άρχισε από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της.

Το 1940 δεκάδες μέλη του Συλλόγου βοήθησαν ηθικά και υλικά και θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή στην αντίσταση της Ελλάδας κατά των Ιταλών και των Γερμανών. Ο απελευθερωτικός αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 βρίσκει την Ομόνοια στις επάλξεις για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.

Η προσφορά της ήταν μαζική και πολύμορφη και άφησε πίσω της πολλούς ήρωες. Με το τέλος του Αγώνα και την Ανεξαρτησία της Κύπρου η Ομόνοια εμφανίζεται φτωχή, χωρίς οίκημα και πολλά μέλη της ξενιτεύονται.  Το 1969, με την όρεξη και το πείσμα που διακρίνει τους Αραδιππιώτες και με την εθελοντική εργασία των μελών της, κατόρθωσε να δημιουργήσει το μεγαλόπρεπο οίκημά της δίπλα από την εκκλησία του Αποστόλου Λουκά στην πλατεία της Αραδίππου.

Η άνοδος συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Στο ποδόσφαιρο θαυματουργεί. Η Ομόνοια εντάσσεται στην ΚΟΠ ΤΟ 1970 ως ομάδα Γ' Κατηγορίας. Το 1972 στην Β' Κατηγορία και το 1978 ανέρχεται πανηγυρικά στην Α' Κατηγορία.

Η εθνική συμφορά του 1974 πέρασε σαν λαίλαπα από την Ομόνοια η οποία πρόσφερε νεκρούς και αγνοούμενους για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Μετά την καταστροφή του 1974, νέοι άνθρωποι ήλθαν κοντά στο σωματείο και οδήγησαν την Ομόνοια όλο και πιο ψηλά ποδοσφαιρικά και πολιτιστικά. Η Ομάδα γίνεται η ποδοσφαιρομάνα της Αραδίππου. Προσφέρει αθλητές που μέχρι σήμερα κοσμούν τα γήπεδα όλης της Κύπρου.

Πρέπει, επίσης, να σημειώσω τον σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο που η Ομόνοια διαδραματίζει στη διαμόρφωση της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας της Αραδίππου, καθώς στους πρωταρχικούς στόχους του συλλόγου, πέραν του αθλητισμού, είναι η διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κουλτούρας του νησιού μας.

Ως Πολιτιστικός Όμιλος, η Ομόνοια οργάνωσε και λειτουργεί διάφορα τμήματα: μουσικό, χορωδιακό, χορευτικό και θεατρικό. Διαθέτει βεστιάριο από παραδοσιακές στολές τόσο από την Κύπρο όσο και από διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα, περισσότερα από 350 παιδιά, έφηβοι και νέοι απασχολούνται στα τμήματα του Ομίλου. Οργανώνει, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, ετήσιο μουσικοχορευτικό Φεστιβάλ με συμμετοχή άλλων Ομίλων από την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, στην Ελλάδα την Ιταλία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Στη μακρόχρονη πορεία της η Ομόνοια έχει αναπτύξει άριστες σχέσεις με πολλούς ομίλους εντός και εκτός της Κύπρου και ειδικά με τις οργανώσεις των ομογενών μας σε όλο τον κόσμο.

Θέλω να σας συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη θετική σας συνδρομή στην υγιή διάπλαση και στην καλλιέργεια της νεολαίας μας. Σπάνια ένα αθλητικό σωματείο προσφέρει τόσα πολλά για τη διαπαιδαγώγηση των νέων και τη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, μακριά από τις βλαβερές και επικίνδυνες επιδράσεις της σύγχρονης εποχής μας.

Πρέπει να σημειώσω πως τον κοινωνικό σας ρόλο τον διαδραματίζετε και μέσα από το ποδόσφαιρο, καλλιεργώντας στους νέους μας το «ευ αγωνίζεσθαι»,  έξω και μακριά από τις ακρότητες, τον φανατισμό και τα φαινόμενα χουλιγκανισμού που συναντούμε σε άλλους χώρους.
 
Εκτιμώ ιδιαιτέρως τον ρόλο που διαδραματίζετε ως συντελεστές του κατ’ εξοχήν λαϊκού και δημοφιλέστερου αυτού αθλήματος στη διαμόρφωση της σημερινής και της αυριανής κοινωνίας. Και πρέπει να σας συγχαρώ για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για να κρατήσετε το άθλημα στο πλαίσιο της αθλητικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αποστολής του, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητάς του.

Σας αξίζουν συγχαρητήρια για τις προσπάθειες σας και τους ευγενείς αγώνες σας και σας εύχομαι και άλλες επιτυχίες και μεγαλύτερες κατακτήσεις, και σύντομα πίσω, ξανά, στην Α’ Κατηγορία.

Συγχαίρω όλους όσοι μέσα από την εθελοντική συνεισφορά τους συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πρόοδο του ιστορικού σωματείου σας. Με την ευκαιρία των 85 χρόνων της Ομόνοιας Αραδίππου, εύχομαι στο σωματείο να είναι πολύχρονο.

-----------------------