10/7/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χ. Φωκαΐδη κατά την τελετή ονομασίας του Διοικητηρίου της Διοίκησης Ναυτικού στη ΝΒ «Ευάγγελος Φλωράκης» εις μνήμη του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη

«Ο τάφος τους είναι βωμός, κι αντί για θρήνους έχουν τη θύμηση· και γίνεται η λύπη παίνεμά τους».



Κύριε Αρχηγέ, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες της Διοίκησης Ναυτικού, Σεβαστή οικογένεια του Αρχιπλοίαρχου Ιωαννίδη, Κυρίες και κύριοι,
Ο λυρικός ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος, με τους στίχους του θρήνου του για τους πεσόντες στις Θερμοπύλες, σκιαγραφεί την αιώνια μνήμη που ακολουθεί τους λίγους, τους εκλεκτούς, αυτούς που κατάφεραν να αφήσουν στο πέρασμα τους κάτι για να θυμούνται οι επόμενοι, μια ιερή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Αυτούς που γνώριζαν τον κίνδυνο, που έβλεπαν τον θάνατο κατάματα αλλά δεν οπισθοχώρησαν. Πάλεψαν μέχρι τέλους, από το χρέος μη κινούντες.
Ένας σαν κι αυτούς και ο Ανδρέας Ιωαννίδης. Χάρη στη συμπύκνωση των αρετών που διέθετε, έμελλε να μετατραπεί σε σύμβολο αυταπάρνησης, ηρωισμού και θυσίας.
Εδώ σε τούτο το χώρο, στον χώρο που αγάπησε, στο Ναυτικό που έγινε η δεύτερη οικογένειά του, αποτίουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης.
Τρία χρόνια μετά από την αποφράδα μέρα της τραγικής εκείνης έκρηξης, με αυτή τη σεμνή τελετή και τη συμβολική κίνηση της ονομασίας του Διοικητηρίου της Ναυτικής Βάσης εις μνήμην του, σφραγίζουμε για πάντα το όνομά του για να μας θυμίζει την έννοια του χρέους και του καθήκοντος.
Κυρίες και κύριοι,
Στον χώρο αυτό, όπου ο Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης άφησε ζωντανή τη σφραγίδα του, η ιστορία θα τον μνημονεύει πάντα ως τον ηγέτη, που μπαίνει πρώτος στη μάχη και φεύγει πάντα τελευταίος, ως τον καπετάνιο που δεν εγκαταλείπει ποτέ το πλοίο του.
Θα μνημονεύεται ως ήρωας ο Ανδρέας Ιωαννίδης. Και σήμερα, είναι αλήθεια έχουμε ανάγκη από ήρωες γιατί όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη από πρότυπα. Πρότυπα ανδρείας, ανιδιοτέλειας και αλτρουισμού. Ίσως γιατί οι ήρωες είναι τελικά αυτοί που εξιλεώνουν τα αμαρτήματα και τις ενοχές όλων μας.
Όμως, εδώ στον τόπο του θυσιαστηρίου, τα λόγια πρέπει να λιγοστεύουν μπροστά στο μεγαλείο των πράξεων.
Θα ήθελα μόνο, για άλλη μια φορά, να εκφράσω τη μεγάλη ευγνωμοσύνη της πολιτείας προς τους γονείς, τη σύζυγο του Αρχιπλοίαρχου Μαρία Ιωαννίδου και τα παιδιά του Νικόλα, Κυριακή και Χριστόφορο, αλλά και την ύψιστη περηφάνια που αισθανόμαστε όλοι για τη θυσία του δικού τους ανθρώπου.
Κύριε Διοικητά, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες
Το Διοικητήριο της Διοίκησης Ναυτικού εδώ στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» θα φέρει από σήμερα το όνομα του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη.
Θυμίστε τη μνήμη του με το έργο και την καθημερινή σας στάση. Ακολουθώντας τις αξίες και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε. Με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη αναγνώριση και τιμή στη μνήμη του.