25/7/14

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου και νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου



Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου
και νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου κ. Μύρωνα Νικολάτου και του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Τεύκρου Οικονόμου. 

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε τα ακόλουθα:

«Σήμερα έχω την τιμή να διορίσω δύο άξια στελέχη του Δικαστικού Σώματος στο Ανώτατο Δικαστικό Όργανο της χώρας μας. Τον κ. Μύρωνα Νικολάτο στη θέση του Προέδρου και τον κ. Τεύκρο Οικονόμου στη θέση του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Είναι γνωστό ότι η Κύπρος διέρχεται μια δύσκολη περίοδο που καθιστά μεγαλύτερες τις απαιτήσεις της κοινωνίας από όλους τους θεσμούς της Πολιτείας, ιδιαίτερα, δε, από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση προχωρεί σταθερά σε τομές και μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη απόδοση της Δικαιοσύνης. Επιδιώξαμε, νωρίς, τη συνεργασία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αφού συζητήσαμε τα προβλήματα, ιεραρχήσαμε μαζί τις προτεραιότητες. 

Στη βάση αυτής της συνεννόησης προχωρήσαμε στην προώθηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της εκδίκασης όλων των διοικητικών διαφορών. Βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής η οποία και το επεξεργάζεται. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, γιατί η ανάγκη να αποφορτισθεί το Ανώτατο Δικαστήριο, για να είναι σε θέση να εκπληρώσει με ταχύτητα και αποτελεσματικά τα καθήκοντα του ως δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα, είναι πολύ επείγουσα.

Συναφής με την προτεραιότητα που δίνουμε στη γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης είναι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί εφικτή η καταχώρηση υποθέσεων και η παρακολούθηση της πορείας τους μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μια πραγματικά καινοτόμο μεταρρύθμιση που θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και να απελευθερώσουμε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες δραστηριότητες. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη την πρόταση που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης προσφορών.

Επιπρόσθετα με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση του τμήματος της στενοτύπισης και στην αύξηση του αριθμού των επαρχιακών δικαστών, παρότι κατανοούμε την ανάγκη παγώματος στην πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα. Όμως η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να περιμένει. Για τον λόγο αυτό θέλω να καλέσω το Δικαστικό Σώμα να προχωρήσει τάχιστα στη συμπλήρωση των θέσεων που το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ήδη, αλλά ακόμα παραμένουν κενές.  Όπως καλά γνωρίζετε στις έξι από αυτές θα ανατεθούν καθήκοντα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των κατόχων αξιογράφων.

Με μεγάλη μου χαρά σημειώνω την καθιέρωση, για πρώτη φορά, της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων πυλώνων του Δικαιακού Συστήματος, δηλαδή, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Ανωτάτου Δικαστηρίου, της Γενικής Εισαγγελίας και του Δικηγορικού Συλλόγου, που αποτελεί προϊόν της Δημόσιας Διαβούλευσης που η Κυβέρνηση προσπάθησε να εφαρμόσει εδώ και ένα χρόνο. Σκοπός της διαρκούς αυτής συνεργασίας, είναι η συνεχής παρακολούθηση και ο εντοπισμός των προβλημάτων στη διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης και η ανάληψη δράσης για την επίλυσή τους.

Θέλω να βεβαιώσω, τόσο εσάς κ. Πρόεδρε όσο και το σύνολο των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, του Γενικού Εισαγγελέα και όλων των εμπλεκομένων, πως η Κυβέρνηση με έργα αποδίδει στη Δικαιοσύνη της σημασία που της αξίζει. Συνεργαζόμενοι, όλοι οι φορείς θα πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται για να καταστεί η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης πιο αποτελεσματική.  Θέλω να σας βεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, έχουμε όλη τη θέληση και την αποφασιστικότητα να σας στηρίξουμε στο δύσκολο και σημαντικότατο έργο που επιτελείτε. Από εσάς ζητούμε να προχωρήσετε μπροστά και θα έχετε την αρωγή μας.

Σας συγχαίρω ξανά για τα νέα σας καθήκοντα. Γνωρίζοντας τα πλούσια προσόντα σας και τη μακρά υπηρεσία σας στο χώρο της Δικαιοσύνης αναμένω ότι θα ανταποκριθείτε στο έπακρο στις προκλήσεις των καιρών. Θα βάλετε με την ευσυνειδησία και την εργατικότητά σας τη δική σας σφραγίδα στην προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλλουμε προκειμένου να διατηρήσουμε ένα αξιόπιστο σύστημα αδέκαστης δικαιοσύνης αντάξιο των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. 

Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας αλλά και την εκτίμηση που ο ίδιος και η Κυβέρνηση τρέφουμε προς τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον αφυπηρετούντα κ. Δημήτρη Χατζηχαμπή,που υπήρξε πρότυπο δικαστού μέσα από την ακεραιότητα, την ευθυκρισία και την εργατικότητα του, αλλά από την άλλη δημιουργεί και σημαντικό βάρος για τον φίλτατο νέο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου έτσι ώστε η συνέχιση αυτής της προσφοράς να είναι πάντα προς όφελος της δικαιοσύνης.

Με την επανάληψη των θερμών συγχαρητηρίων και τις ευχές μου για επιτέλεση του έργου που αναλαμβάνετε, σας ευχαριστώ.»

Από πλευράς του, ο νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτεία για την τιμή να διοριστεί επικεφαλής της μιας εκ των τριών εξουσιών του κράτους, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.  Ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είπε ο κ. Νικολάτος, δεν θα διστάσω να ζητήσω από εσάς ως αρχηγό του κράτους αλλά και από τις δύο άλλες εξουσίες, εκτελεστική και νομοθετική, να παράσχουν στη δικαστική εξουσία όλα όσα είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική διεκπεραίωση του έργου της που είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης σε όλους σύμφωνα με τον νόμο.

Ανέφερε επίσης ότι η δημιουργία πρωτοβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου, η βελτίωση και επέκταση των κτηρίων των δικαστηρίων, η αύξηση του αριθμού των δικαστών ώστε να συμβαδίζει με την αύξηση του αριθμού των υποθέσεων, η αύξηση του προσωπικού των δικαστηρίων και ο εκσυγχρονισμός θα πρέπει να είναι μέσα στους άμεσους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Σημείωσε επίσης ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μαζί με τη συνεχιζόμενη ανοικτή πληγή της κατοχής μεγάλου μέρους της πατρίδας μας για 40 χρόνια απαιτούν την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και πρωταρχικά του θεσμού της απονομής της δικαιοσύνης.  Κλείνοντας, ο κ. Νικολάτος ευχαρίστησε τον προκάτοχο του για τη μεγάλη του συνεισφορά στο έργο της απονομής της δικαιοσύνης και απηύθυνε θερμές ευχές στο νέο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Οικονόμου για κάθε επιτυχία στο έργο του, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές του κράτους δικαίου όπως η ισότητα όλων ενώπιον του νόμου και ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, καθώς και η αρχή της κατίσχυσης της ισχύος του δικαίου επί του δικαίου της ισχύος θα είναι οδηγός της πορείας μου.

Το νέο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Τεύκρος Οικονόμου, στη δική του αντιφώνηση, ευχαρίστησε για την τιμή και τη βαριά ευθύνη και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία επί του όρκου που επανέλαβε προ ολίγου, έχοντας πάντα κατά νου ότι η αξία του έργου των δικαστών έγκειται στην ίδια την ιδέα που υπηρετούμε δηλαδή τη δικαιοσύνη και όχι στους εφήμερους διάκονους της.  Με την Κύπρο να βρίσκεται σε κρίση, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, δύο είναι τα καθήκοντα που ξεχωρίζουν για τη δικαιοσύνη – πρώτον, η ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι καθυστερήσεις οι οποίες ιδιαίτερα στις αστικές δικαιοδοσίες έχουν καταστεί οξύτατο πρόβλημα και θέτουν σε κίνδυνο το όλο σύστημα της απονομής της δικαιοσύνης, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και πρώτα απ’ όλα αλλαγή της διαδεδομένης και προσφιλούς στον τόπο μας νοοτροπίας της αναβλητικότητας.  Δεύτερο καθήκον, συνέχισε, σχετίζεται με την ανάγκη και η δικαιοσύνη να μείνει απερίσπαστη και αλώβητη μέσα από το όλο κλίμα που δημιουργεί η κρίση. 

Κλείνοντας, ο κ. Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κρίση θα παρέλθει, η στρέβλωση όμως των θεσμών αν δεν προστατευθούν ως οφείλεται κατά το Σύνταγμα ή αν δεν λειτουργήσουν σωστά θα είναι ανεπανόρθωτο. 

------------------------