25/7/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή απόδοσης τιμής στους συγγενείς των αγνοουμένων, στο Προεδρικό

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
στην τελετή απόδοσης τιμής
στους συγγενείς των αγνοουμένων, στο Προεδρικό


Σεβαστοί συγγενείς των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής,

Με συγκίνηση, αλλά και πόνο ψυχής συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε το φόρο τιμής που οφείλουμε σε όσους αγνοούνται, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής. Τις εκατοντάδες των στρατευμένων νέων μας, αλλά και των άμαχων ηλικιωμένων και γυναικοπαίδων που ο αδίστακτος Αττίλας εξαφάνισε στο πέρασμά του.

Συναισθάνομαι τον πόνο, τη λύπη, την πίκρα και την οργή όλων εσάς, των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών αυτών που χάθηκαν τότε και η τουρκική ηγεσία αρνείται, 40 χρόνια μετά, να δώσει τα όσα στοιχεία κατέχει για την τύχη τους.

Οφείλω να σας εξομολογηθώ πως τα συναισθήματά μου είναι σήμερα πολύ πιο έντονα και τούτο γιατί χθες είχα την οδυνηρή εμπειρία να επισκεφθώ το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Ο συγκλονισμός στο θέαμα ανθρωπίνων σκελετών που αναμένουν ταυτοποίηση, δεν μπορεί να αποδοθεί με λόγια. Αποδίδεται ακριβέστερα στα πρόσωπα όλων εσάς που τα τελευταία 40 χρόνια ζείτε στην αβεβαιότητα και την αγωνία να σας δοθούν κάποια μαντάτα για την τύχη των προσφιλών σας. Καταγράφεται ακόμα πιο έντονα, όταν με σφιγμένη την καρδιά καλείστε να αντικρύσετε ότι απέμεινε από τις σορούς των αγαπημένων σας.

Η χτεσινή επίσκεψη αλλά και εμπειρία, γίνεται πιο επώδυνη όταν για ένα καθ' όλα ανθρωπιστικό θέμα συναντάς την αδιάλλακτη άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί και να συμβάλει ώστε η επιτάχυνση στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων να βοηθήσει στον τερματισμό του πόνου που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες.
Μια άρνηση που μετατρέπει την οργή μου σε πείσμα, ώστε πιο έντονα ακόμα να είναι τα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου, επιτέλους, να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που βιώνετε και βιώνουμε όλοι μαζί σας.

Σαν πρώτο βήμα, πέραν από τις γραπτές παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, θα προχωρήσω στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων (900 χιλιάδες ευρώ) προκειμένου να επισπευσθούν οι εργασίες για ταυτοποίηση των εκατοντάδων αγνοουμένων των οποίων τα οστά ευρίσκονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως οι προσπάθειες του ιδίου και της κυβέρνησής μου θα εντατικοποιηθούν ώστε το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων να αποτελεί προτεραιότητα στον αγώνα μας για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Αγαπητοί και σεβαστοί συγγενείς των αγνοουμένων μας,

Πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι για την κληρονομιά που οι άνθρωποί σας άφησαν, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες.

Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την υψίστη τιμή και σε εμάς την μεγίστη ευθύνη για τη δικαίωση της θυσίας τους.

Σε αυτή τη λιτή εκδήλωση της τιμής και της μνήμης, με συγκίνηση και σεμνότητα θέλουμε να τιμήσουμε τους ανθρώπους σας και ανθρώπους μας. Τόσο εκείνους οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν και ως πεσόντες ανακηρύσσονται ήρωες, όσο και εκείνους που παραμένουν αγνοούμενοι, προς τους οποίους η πατρίδα οφείλει ανάλογο φόρο τιμής.

Τιμούμε τους αγνοούμενούς μας και τους συγγενείς τους ως έναν ελάχιστο φόρος τιμής για τον πόνο που φέρουν όλα αυτά τα χρόνια, και για την καρτερικότητα, την υπομονή και το σθένος με τα οποία αντιμετωπίζουν την απώλεια των αγαπημένων τους.

Ο Θεός να σας δίνει δύναμη και κουράγιο.

Σας ευχαριστώ

_________________