17/6/14

Χαιρετισμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής TELETHON

Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.


Χαιρετισμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής TELETHON


Σας καλωσορίζω στον χώρο του Προεδρικού Μεγάρου και στη σημαντική αυτή φιλανθρωπική εκδήλωση του ΤΕLΕΤΗΟΝ, που έχει καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς ανθρωπιστικής δράσης και αλληλεγγύης στη χώρα μας.

Από αυτό το βήμα στέλνουμε και φέτος, όλοι μαζί, ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας. Πέρα από την οικονομική ενίσχυση που επιδιώκεται μέσα από την αποψινή εκδήλωση, στέλνεται και ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας που στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνει κουράγιο για ζωή και αγώνα στον κάθε πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Το ΤΕLΕΤΗΟΝ είναι ένας θεσμός διαρκούς προσφοράς, ανθρώπινης αλληλεγγύης και συνάμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Ένας θεσμός που αρχικά ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα επεκτάθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και ως Κύπρος τον έχουμε αγκαλιάσει από το 1994. Έκτοτε συμβάλλουμε ενεργά στην επίτευξη των ευγενών του στόχων.

Φέτος, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από αλληλοσυμπαράσταση, αλληλοϋποστήριξη και αλληλοβοήθεια για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους πολίτες μας, την κοινωνία μας και τη χώρα μας. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε το TELETHON και τον σκοπό που επιτελεί.

Το μήνυμα του TELETHON, «Ας μιλήσει η καρδιά μας», στέλνει μηνύματα ανθρωπιάς, αναζήτησης βοήθειας αλλά και διέξοδο ελπίδας από τους πάσχοντες από νευρολογικές, νευρομυϊκές και άλλες γενετικές παθήσεις συνανθρώπους μας.

Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι καρδιές μας και να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη.

Η προσπάθεια όσων υποφέρουν από μυοπάθειες αποτελεί μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας ώστε να σταθεί στο πλευρό τους με τρυφερότητα, αγάπη και έμπρακτη στήριξη. Οι γονείς και οι συγγενείς τους αποδεικνύουν με την καθημερινή προσφορά και την αφοσίωσή τους ότι ο ηρωισμός δεν κρίνεται μόνο στις μάχες αλλά στην ίδια τη ζωή. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά συμπάθειά μου και τον θαυμασμό μου προς αυτούς τους καθημερινούς ήρωες.

Στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού θεσμού του TELETHON, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου διοργανώνουν εκδηλώσεις με στόχο την οικονομική ενίσχυση και αναβάθμιση της συμβολής τους στους τομείς της θεραπείας νευρομυϊκών, γενετικών και άλλων ασθενειών, καθώς επίσης και την οικονομική υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου και της αυτόνομης Μεταπτυχιακής Σχολής του Ινστιτούτου, και τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ένας ιδιωτικός, δικοινοτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, από τον Ιούνιο του 1990 καλύπτει πλήρως το τρίπτυχο της προσφοράς σε υπηρεσίες, έρευνα και εκπαίδευση. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, που ειδικεύεται στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και σε επιμέρους τομείς της βιοϊατρικής επιστήμης, έχει επάξια αποδείξει τόσο το επιστημονικό όσο και το κοινωνικό του έργο.

Το Ινστιτούτο είναι γνωστό για τις εξειδικευμένες κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες που προσφέρει κάθε χρόνο σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μοναδικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ως το κατεξοχήν ερευνητικό κέντρο στην Κύπρο, διεκπεραιώνει πρωτοποριακή έρευνα με σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα, τα αποτελέσματα των οποίων σκοπό έχουν την όσο το δυνατό άμεση εφαρμογή τους για βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Να αναφέρω, τέλος, ότι το Ινστιτούτο έχει δώσει το στίγμα του και στον τομέα της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης φοιτητών, επιστημόνων και γιατρών, μέσα από τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2012. Πρόκειται για τη νέα μεταπτυχιακή σχολή του Ινστιτούτου που, αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό, τις γνώσεις, την εμπειρία και τις υποδομές του Ινστιτούτου, δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους νέους μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να παλέψουν για μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και για τους συνανθρώπους τους.

Διακατεχόμαστε όλοι οι Κύπριοι από αισθήματα υπερηφάνειας για το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου το οποίο αποτελεί ένα κέντρο επιστημονικής αριστείας.

Σημαντική όμως είναι και η συμβολή του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου. Από το 1986 στηρίζει τα μέλη του, παιδιά και ενήλικες από όλη την Κύπρο, προσφέροντάς τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διακινητική βοήθεια και παρέχοντάς τους ηθική και ψυχολογική συμπαράσταση, η οποία είναι εξίσου σημαντική, ίσως και περισσότερο.

Επίσης, μέρος των εσόδων του TELETHON καλύπτουν κάποιες από τις ιατρικές και κοινωνικές ανάγκες των ασθενών του Συνδέσμου Μυοπαθών.

Η συνεργασία του Συνδέσμου με το Ινστιτούτο δεν θα μπορούσε να μην ήταν επιτυχής. Η αγάπη και το αληθινό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, το πάθος για την επιστήμη και το έργο σας αλλά και το καλό του τόπου είναι αυτά που σας κρατούν ακμαίους και σας δίνουν δύναμη όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο και πίστη γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από ελπίδα, αγάπη και συμπαράσταση.

Δεν αγνοούμε το γεγονός, όμως, ότι και εσείς μάς χρειάζεστε. Χρειάζεστε τη στήριξη και την υποστήριξη όλων μας, της Πολιτείας και των πολιτών, για να μπορέσει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου να συνεχίσει την προσφορά του, αλλά και να διευρύνει ποιοτικά και ποσοτικά το πεδίο της δραστηριότητάς του, με απώτερο σκοπό την ακόμα καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πασχόντων συνανθρώπων μας.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σας στο δύσκολο έργο σας και θα σας στηρίζουμε σε κάθε σας προσπάθεια. Ιδιαίτερα τώρα, που η μικρή μας χώρα προσπαθεί να βγει από τα δύσκολα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει. Να είστε, όμως, σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε μάθει να μην λυγίζουμε, αλλά να συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και πιο δυναμικά. Είμαστε αποφασισμένοι, όχι απλώς να επιβιώσουμε, αλλά ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις μας να αναπτυχθούμε, να προοδεύσουμε και να πάμε πολύ πιο μπροστά απ’ ότι στο παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτελέσουμε το έργο που ο λαός μας ανέθεσε. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε συμπαραστάτες όλη την πολιτική ηγεσία, όλη την κυπριακή κοινωνία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους τους εθελοντές που καταθέτουν τη βοήθειά τους μέσα από την καρδιά τους. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στους χορηγούς των εκδηλώσεων του TELETHON, και της υπέροχης αποψινής αυτής βραδιάς, περιλαμβανομένης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς για την παρουσία σας, η οποία συμβάλλει στη συνέχιση της πολύ πετυχημένης πορείας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

--------------------