11/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Στροβόλου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Στροβόλου

 
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στα πλαίσια των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Στροβόλου. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι ένα κτήριο που χρονολογείται από το 1915 θα ξαναζωντανέψει με τη μορφή ενός υπερσύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου, έχοντας όμως διατηρήσει την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του παλαιού κτηρίου.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου είναι η ενσάρκωση ενός από τους στόχους της Κυβέρνησης στον τομέα του πολιτισμού. Από τη μια, δηλαδή, να διατηρήσουμε και να ανανεώσουμε δημιουργικά την παράδοσή μας και να αναδείξουμε τους πνευματικούς μας δημιουργούς, και από την άλλη με τη διάχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και την ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής, να προσδώσουμε νόημα και ποιότητα στη ζωή των Κύπριων πολιτών.

Πεποίθηση της Κυβέρνησης είναι ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες που στηρίζει την κοινωνία μας, και ως τέτοιο θα πρέπει να τον στηρίζουμε. Στα πλαίσια αυτά έχουν ενταχθεί στις προτεραιότητές μας τα ζητήματα που αφορούν στην προώθηση του πολιτισμού και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας, με βασικό στόχο την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων ώστε η τέχνη και ο πολιτισμός να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη.

Είναι προς το συμφέρον της τέχνης αλλά, ταυτόχρονα, είναι και προς το συμφέρον της Πολιτείας να θέτει τον πολιτισμό στις προτεραιότητές της, γιατί έτσι δημιουργεί ανθρώπους σκεπτόμενους, μορφωμένους, ευαίσθητους, ανθρώπους με κρίση και περιεχόμενο.

Το Πολιτιστικό Κέντρο ανεγέρθηκε από τον πρωτοποριακό Δήμο Στροβόλου, που καταφέρνει να παράγει έργο παρά την οικονομική κρίση.

Ο χώρος της αναπαλαιωμένης διατηρητέας οικοδομής με τη σύγχρονη βιβλιοθήκη και τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων θα αναδείξουν πολιτιστικά τον παλαιό ιστορικό πυρήνα του Στροβόλου.

Θέλω να σημειώσω, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι στον σχεδιασμό του έργου χρησιμοποιήθηκαν ενεργειακά καινοτόμες λύσεις, με αποτέλεσμα να είναι κτήριο μηδενικής σχεδόν κατανάλωσης ενέργειας και πολύ φιλικό προς το περιβάλλον.

Το Πολιτιστικό Κέντρο θα αποτελέσει ένα στολίδι του Δήμου Στροβόλου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας, ένα πολιτιστικό κόσμημα το οποίο θα διαθέτει όλες τις υποδομές που είναι απαραίτητες προκειμένου η περιοχή να έχει εντονότερη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα.

Το Κέντρο θα αποτελέσει σίγουρα πόλο παιδείας και πολιτισμού και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές. Θα προσφέρει τα μέγιστα στους κατοίκους και θα προωθεί δράσεις που θα δώσουν μεγαλύτερη ζωντάνια στην περιοχή. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειές για τη δημιουργία του, με χορηγία ύψους €500.000,00, στα πλαίσια του σχεδίου στήριξης των τοπικών Αρχών για δημιουργία έργων πολιτιστικής υποδομής.

Θέλω να επαναλάβω πως γ ια την Κυβέρνηση η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση στον τόπο και τη νέα γενιά. Στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μας κέντρο πολιτισμού και παιδείας για την Ανατολική Μεσόγειο. Να προχωρήσουμε με τη σιγουριά ότι ο πολιτισμός και η παιδεία είναι τα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας.

Οι πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση στηρίζονται στη διευρυμένη έννοια του πολιτισμού, και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για την καταγραφή, την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Σχεδιάζουμε τον προσανατολισμό των κέντρων πολιτισμού στην εκπαιδευτική λειτουργία και την ανάδειξή τους σε χώρους ζωντανής επαφής με την ιστορία και την παράδοσή μας. Διαμορφώνουμε μια νέα σχέση της Πολιτείας με τον πνευματικό κόσμο και με όλους όσοι εργάζονται για τον πολιτισμό. Σχέση ανοιχτής συνεργασίας με όλους.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου θα αποτελέσει καταφύγιο για όλους τους ανήσυχους πολίτες κάθε ηλικίας. Παράλληλα, θα είναι ένας χώρος ο οποίος θα αναδεικνύει την πολιτιστική και εκπαιδευτική κληρονομιά και ιστορία της περιοχής και θα συντείνει στην προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, αρχιτέκτονα, εργολάβο, σύμβουλους, λειτουργούς του Δήμου, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών.

Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Δήμο Στροβόλου για την πρωτοβουλία αυτή και να ευχηθώ επιτυχία στο έργο του. Εύχομαι τα χρόνια που έρχονται να είναι χρόνια γόνιμα και δημιουργικά.