11/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη δεξίωση του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στη δεξίωση του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας


Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω, με την παρουσία μου σήμερα, στους εορτασμούς για την ημέρα της ανεξαρτησίας της  Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιθυμώ να συγχαρώ θερμά την Κυβέρνηση και τον φίλο λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ιστορική αυτή επέτειο.

Η ύπαρξη «φυσικής συγγένειας» μεταξύ των λαών μας και η ανάδειξη αυτής σε  έμβλημα των σχέσεών μας, ιδίως κατά την άνευ προηγουμένου δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετώπισε η Κύπρος, επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα των διαχρονικών σχέσεων των χωρών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι πεπεισμένος ότι κοινή μας πρόθεση και επιθυμία είναι η συνεχής αναβάθμιση και εμπλουτισμός της πολυδιάστατης σχέσης μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, προς όφελος της παραδοσιακής φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη μου για τη συνεχή επίδειξη εμπιστοσύνης και υποστήριξης προς την Κύπρο από ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ρώσων πολιτών που διατηρούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις στην Κύπρο, γεγονός που αποδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς  βαθιάς φιλίας μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας.

Επιπλέον, η συνεχώς αυξανόμενη ροή Ρώσων τουριστών υψηλού επιπέδου στο νησί, αποτελεί μια καλοδεχούμενη τάση την οποία επιδιώκουμε όπως  προωθήσουμε περαιτέρω.
Ταυτόχρονα, δεν θα μπορούσα παρά να εκφράσω εκ νέου την ειλικρινέστατη και βαθύτατη εκτίμηση που τρέφει η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου για την συνεπή στάση αρχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά το Κυπριακό.

Η Κυβέρνησή μου προσβλέπει στην πλήρη αξιοποίηση των πολυδιάστατων προοπτικών της πολιτικής μας συνεργασίας, ιδίως κατά τους καιρούς δοκιμασίας που διανύουμε.  Η συμβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διαμόρφωση του διεθνούς σκηνικού καθίσταται απαραίτητη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων με στόχο την επίτευξη γεωπολιτικής σταθερότητας σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Προς  αυτήν την κατεύθυνση, η Κύπρος, υπό την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, διαθέτει, όπως έχει αποδείξει άλλωστε, την πολιτική βούληση να συμβάλει με πνεύμα πραγματιστικό και εποικοδομητικό προς την εκ νέου εμπέδωση του πνεύματος εμπιστοσύνης, στρατηγικής συνεργασίας  και  αμοιβαίας επωφελούς συνέργιας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής επετείου να σας παρακαλέσω, φίλε κ. Πρέσβη, να διαβιβάσετε τα βαθιά αισθήματα φιλίας προς τον Πρόεδρο Πούτιν με τις θερμότερες ευχές για σταθερή πρόοδο και ευημερία του φίλου ρωσικού λαού.