18/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς φορείς, με μεγάλη προσφορά στην οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου.

Οι δημοσιονομικοί δείκτες βελτιώνονται μετά από τις μεγάλες θυσίες του κυπριακού λαού, όμως οι προκλήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την πραγματική οικονομία παραμένουν. Η ανεργία παραμένει σε πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προβληματική, ενώ το κόστος του χρήματος παραμένει από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη.

Πέρα από την εφαρμογή του μνημονίου είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Υπάρχουν τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η οπτικοακουστική βιομηχανία, ο τομέας των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, οι κατασκευές, η γεωργία και κτηνοτροφία, η έρευνα και τεχνολογία, οι οποίοι με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την παροχή κινήτρων μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αποδεικνύεται ανθεκτικός στην κρίση, κάτι που άλλωστε καταδεικνύεται και από τις αναφορές της ίδιας της Τρόικας και τον αριθμό των αιτήσεων για εγγραφές νέων εταιρειών.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών διαδραματίζει και ο ΣΕΛΚ από το 1961. Ο σύνδεσμος, ο οποίος απαριθμεί πέραν των 3.000 εξειδικευμένων μελών, αποτελεί το αναγνωρισμένο αρμόδιο σώμα για ρύθμιση και εποπτεία του λογιστικού επαγγέλματος στην Κύπρο. Τα μέλη του αποτελούν τους αντιπροσώπους της χώρας μας στους ξένους επιχειρηματικούς κύκλους και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους για τη διατήρηση και την ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών.

Η Κύπρος διατηρεί τα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, παρ' όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Eurogroup, παρέχοντας το επενδυτικό όχημα για επενδύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός, ιδίως στις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο συνεχής εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά κέντρα, ο εμπλουτισμός των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται και η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου αποφυγής διπλής φορολογίας ώστε να παραμείνει η Κύπρος ένα ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό κέντρο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να επιδιωχθεί η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τις ΗΠΑ, η οποία συνομολογήθηκε πριν τριάντα χρόνια και δεν διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό η επόμενη αξιολόγηση της Κύπρου από το Διεθνές Συνέδριο για τη Φορολογική Διαφάνεια και Ανταλλαγή Πληροφοριών σε Θέματα Φορολογίας του ΟΟΣΑ να είναι θετική, και προς αυτή την κατεύθυνση τα μέλη του ΣΕΛΚ, σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, έχουν προβεί σε σημαντικές ενέργειες για βελτίωση της κατάστασης.
Είναι επίσης σημαντικό να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες προς τη νέα Κυβέρνηση της Ινδίας ώστε να βγει η Κύπρος από τη μαύρη λίστα, ενώ στην περίπτωση της Ρωσίας θα πρέπει να διαφυλάξουμε τις μακροχρόνιες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, ειδικά υπό το φως της προτεινόμενης νομοθεσίας για επαναπατρισμό των εταιρειών. Η Ρωσία, άλλωστε, είναι η χώρα που στηρίζει διαχρονικά την Κύπρο τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Για να γίνει δυνατή η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων θα πρέπει να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Απαιτείται η διευκόλυνση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών που αφορούν επενδυτές οι οποίοι χρησιμοποιούν την Κύπρο ως επενδυτικό κέντρο, μειώνοντας το διοικητικό φόρτο. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντική η πλήρης μηχανογράφηση των διαδικασιών που αφορούν κρατικά τμήματα.

Ως Βουλή, αφουγκραζόμαστε πλήρως τις προτάσεις και τις ανησυχίες του ΣΕΛΚ όσον αφορά τα νομοσχέδια που αφορούν την κυπριακή οικονομία και ειδικότερα τα φορολογικά ζητήματα. Στηρίζουμε όλοι μας τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όμως θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές αδικίες, να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του φορολογικού συστήματος και η Κύπρος ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ειδικά όταν τα οποιαδήποτε μέτρα επηρεάζουν και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις εισηγήσεις του ΣΕΛΚ όσον αφορά την υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκή Οδηγία για το ελεγκτικό επάγγελμα και τις παρεμφερείς υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρονται.

Το κυπριακό κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τον τομέα των υπηρεσιών και να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους επαγγελματικούς οργανισμούς όπως ο ΣΕΛΚ.

Θα πρέπει να προωθηθούν τα νομοσχέδια που αφορούν τις χρηματοδοτικές μισθώσεις και το νέο θεσμικό πλαίσιο των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες για ενίσχυση του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, και ως Βουλή θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι επιπλέον απαραίτητη η ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στον εποπτικό της ρόλο και στη σύντομη εξέταση αιτήσεων για εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και η προώθηση των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

Αναμφισβήτητα η προοπτική του φυσικού αερίου αποτελεί την ελπίδα του κυπριακού λαού και προσδίδει μεγάλες προοπτικές στη χώρα. Απαιτείται ένας ολοκληρωμένος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και σοβαρότητα ώστε να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο τόσο για τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας παραμένει δύσκολη. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις όπως η μείωση της απόδοσης του κυπριακού ομολόγου στις διεθνείς αγορές, όμως οι προκλήσεις παραμένουν. Επιβάλλονται προσεκτικοί σχεδιασμοί, ειδικά όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα διασφαλίζουν τον κοινωνικό ιστό.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο για έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο τομέας των υπηρεσιών έχει μεγάλες δυνατότητες. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και μεταρρυθμιστικές τομές. Απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων των θεσμών ώστε να ενεργήσουμε αποφασιστικά για έξοδο από την κρίση. Μέσα από τη σκληρή δουλειά και ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, η Κύπρος θα καταφέρει να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκλησή σας και να σας συγχαρώ για το σημαντικό έργο που επιτελείτε.