17/6/14

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας μετά τη διαβούλευση με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας μετά τη διαβούλευση
με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις


Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν σήμερα στο επίκεντρο της τελικής διαβούλευσης που είχε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Μετά το πέρας της διαβούλευσης, η κα Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Έχουμε ολοκληρώσει σήμερα τον κοινωνικό διάλογο. Πρέπει να πω ότι όλες οι εισηγήσεις οι οποίες ακούστηκαν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Σήμερα, στην τελική μας συζήτηση, δεν υπήρξαν άλλες εισηγήσεις επί του νομοσχεδίου το οποίο έχει ετοιμαστεί. Άρα κρίνω ότι ουσιαστικά όσες πρόνοιες έχουν ληφθεί υπόψη είναι ικανοποιητικές. Το Νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα παρουσιαστεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και, εφόσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) δεν είναι €480, όπως έχει αναφερθεί. Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα που αφορά ουσιαστικά ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά. Το ΕΕΕ είναι €874. Για μια οικογένεια που έχει ένα ανήλικο τέκνο και ένα τέκνο πέραν των 18 ετών, το ΕΕΕ ουσιαστικά είναι €1.328. Άρα, τα €480 είναι η κάλυψη κάποιων αναγκών. Πέραν της κάλυψης κάποιων αναγκών υπάρχει το ενοίκιο, υπάρχουν τα δημοτικά τέλη και υπάρχει και άλλη βοήθεια η οποία δίνεται σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Η προσπάθεια που γίνεται με την κοινωνική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο η παροχή ποσών, αλλά ουσιαστικά είναι γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη να τους βοηθήσουμε ή με την παροχή υπηρεσιών, φροντίδας, και αυτά που ο Κύπριος συμπολίτης μας σήμερα έχει ανάγκη. Δεν είναι απλώς μια μετεξέλιξη του Νόμου περί Δημοσίου Βοηθήματος.

Σήμερα, εκείνοι οι οποίοι παίρνουν δημόσιο βοήθημα από το κράτος ουσιαστικά είναι 20.000 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8.500 είναι ανάπηρα πρόσωπα. Άρα ουσιαστικά 12.500 συμπολίτες μας παίρνουν δημόσιο βοήθημα. Αν είναι απλώς μετεξέλιξη του Νόμου περί Δημοσίου Βοηθήματος θα αποδειχθεί, εάν πράγματι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα είναι 12.500 μόνο ή περισσότεροι. Αναμένουμε πέραν των 70.000 αιτήσεων τις οποίες θα εξετάσουμε. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να πω για τον ελάχιστο μισθό ότι τα €480 σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι ο ελάχιστος μισθός. Το ίδιο ίσχυε ως σήμερα, όταν το δημόσιο βοήθημα ήταν €452. Άρα καμία σχέση δεν έχει με τον ελάχιστο μισθό».

Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί επίσπευση από τη Βουλή της έγκρισης των άρθρων που αφορούν την υποβολή αιτήσεων, και αν ναι, πότε θα είναι δυνατή η πρώτη καταβολή του ΕΕΕ και πώς θα μπορεί ο κόσμος που ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί, η κα Αιμιλιανίδου είπε: «Πρώτον, η παροχή οποιουδήποτε επιδόματος εξαρτάται πάντα από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου σε νόμο. Ουδείς δικαιούται να παρέχει οτιδήποτε αν δεν υπάρχει ο νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκείνο που θα ζητήσουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι τα τρία άρθρα που αφορούν την υποβολή των αιτήσεων, αν είναι δυνατόν – και είναι παράκλησή μας – να ενεργοποιηθούν πριν από την ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται να συμπληρώσουν τις αιτήσεις. Θα βοηθήσουμε να συμπληρωθούν αυτές οι αιτήσεις. Ακολούθως θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε αυτές τις αιτήσεις για να είμαστε έτοιμοι με την ψήφιση του νόμου να παραχωρήσουμε και οποιαδήποτε ποσά ως επιδόματα. Θέλω να πω, όμως, ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να ελεγχθούν γιατί στόχος και σκοπός είναι να λαμβάνουν επιδόματα εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ένας από τους στόχους της Κυβέρνηση είναι ο εξορθολογισμός των επιδομάτων έτσι που να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη».

-----------------