3/6/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Μητροπολίτη Καρπασίας και κοινοτάρχες της Καρπασίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Μητροπολίτη Καρπασίας
και κοινοτάρχες της Καρπασίας


O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Μητροπολίτη Καρπασίας κ. Χριστοφόρο και κοινοτάρχες της ευρύτερης περιοχής Ριζοκαρπάσου. Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης προβλημάτων των εγκλωβισμένων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε το αδιαπραγμάτευτο αίτημα για εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως προβλέπονται από τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Απαιτείται, είπε, όπως αυτά εφαρμοστούν, όπως και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε ότι άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις των κοινοταρχών χωριών της Καρπασίας και διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει κατά τρόπον απόλυτο τα αιτήματα που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η όποια λύση του Κυπριακού για να είναι αποδεκτή θα πρέπει να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων και των Καρπασιτών.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Γερανίου, εκ μέρους των κοινοταρχών, εξέφρασε ικανοποίηση για την ταύτιση απόψεων που διαπιστώθηκε μεταξύ της αντιπροσωπείας και του Προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα των εγκλωβισμένων, τα οποία πρόκειται για άκρως ανθρωπιστικά θέματα. Εξέφρασε την άποψη ότι τα ανθρωπιστικά θέματα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα που απασχολεί τους εκλεγμένους κοινοτάρχες και τα θεσμικά όργανα και εξέφρασε ικανοποίηση από τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Βουλής ότι τα προβλήματα που παρατέθηκαν κατά τη συνάντηση θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και ότι θα συμβάλει κατά το δυνατόν στην επίλυση τους.

----------------