11/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στην ημερίδα «Στροφή σε τοπικά καύσιμα: ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια», στη Λακατάμια

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη
στην ημερίδα «Στροφή σε τοπικά καύσιμα:
ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια», στη Λακατάμια

 
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Δήμαρχο κ. Λουκά Ιατρού και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λακατάμιας για την ευγενική τους πρόσκληση στη σημερινή ημερίδα. Η επίκαιρη θεματολογία της συνάδει πλήρως με τους στόχους και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησής μας για αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας με σκοπό τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και, εντέλει, την επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας.

Είναι σε όλους γνωστές οι ιστορικές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως λόγω των πρόσφατων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης, αλλά και της αυξημένης ενσωμάτωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα περιφερειακά συστήματα ενέργειας. Εξελίξεις που εφόσον καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε σωστά, πάντα σε συνεργασία με τις γείτονες χώρες, θα καταστήσουν την περιοχή μας σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα και, συγκεκριμένα, στην υιοθέτηση της μελλοντικής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για τη μετά το 2020 εποχή.

Είναι εξάλλου προφανές, λόγω και των πρόσφατων γεγονότων στην Ευρώπη, πως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από τη χρήση στις εγχώριες αγορές, δύναται να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο σε σχέση με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Γηραιάς Ηπείρου. Προς τούτο διαφαίνεται ότι συνηγορούν και οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, από το 45% των αναγκών της που είναι σήμερα, σε περίπου 65% μέχρι το 2020.

Είμαι βέβαιος πως κατά τις εργασίες της σημερινής ημερίδας, θα τονιστεί, μεταξύ άλλων, και η σημασία της κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό για την επίτευξη των προαναφερθέντων μας στόχων. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Το Τερματικό αποτελεί την επιλογή που ως Κυβέρνηση έχουμε προκρίνει, μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των δεδομένων, για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των γηγενών μας κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Θα μας προσφέρει ευελιξία όσον αφορά τις εξαγωγές αερίου στις πιο συμφέρουσες αγορές παγκόσμια, θα παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας ποσοτήτων και από τα κοιτάσματα των γειτονικών μας χωρών και, με την κατασκευή αγωγού προς το Βασιλικό, θα επιτρέπει την έλευση φθηνού κυπριακού φυσικού αερίου για χρήση κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και σε παρεμφερείς βιομηχανίες.

Όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι το Τερματικό Υγροποίησης είναι ένα πραγματικά μεγαλεπήβολο έργο, η υλοποίηση του οποίου θα οδηγήσει τη χώρα μας σε πορεία ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, το γεγονός παραμένει ότι για τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητά του απαιτούνται επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, πέραν εκείνων που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στο Τεμάχιο 12. Ενώ συνεχίζουμε, λοιπόν, τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy και τις ισραηλινές Delek και Avner για την κατασκευή του έργου, πετύχαμε παράλληλα την επίσπευση κατά μερικούς μήνες της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης της ιταλικής ENI, ανάδοχου των ερευνητικών τεμαχίων 2, 3 και 9.

Ταυτόχρονα, για σκοπούς ενίσχυσης του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της μείωσης του κόστους από τις εισαγωγές ενέργειας, η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Ενεργειακής Απόδοσης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Πρόκειται άλλωστε για τομείς που υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες μπορούν να συμβάλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως ξεκάθαρα καταδεικνύουν οι εμπειρίες των τελευταίων ετών, οι περισσότερες τεχνολογίες των ΑΠΕ είναι ήδη ανταγωνιστικές προς τις συμβατικές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ισχύει πλήρως στην περίπτωση της Κύπρου όσον αφορά για παράδειγμα στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά συστήματα, τη χρήση των οποίων και προωθούμε σήμερα, μέσω του Σχεδίου «Ηλιακή Ενέργεια για Όλους», σε σπίτια, βιομηχανίες και, φυσικά, τους Δήμους και τις Κοινότητές μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το Σχέδιο, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μόλις την περασμένη εβδομάδα, προνοεί για την εγκατάσταση, άνευ χορηγίας, φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 0,3 μεγαβάτ σε κτήρια Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για χρήση με το γνωστό πλέον σύστημα του net metering. Να σημειώσω επίσης εδώ, ότι στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 αναμένουμε να έχουμε σύντομα και την τελική έγκριση συγχρηματοδοτούμενων Σχεδίων Χορηγιών, που θα αφορούν τόσο στην εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων για οδικό φωτισμό όσο και στην ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναμφίβολα, οι πολιτικές πρωτοβουλίες και τα κίνητρα που δόθηκαν συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των εγκατεστημένων συστημάτων ΑΠΕ. Ήδη με εκτιμώμενο μερίδιο 8,8% από Ανανεώσιμες Πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το τέλος του 2013, έχουμε υπερκαλύψει την ενδεικτική πορεία για την περίοδο 2015-2016 που ήθελε το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 7,45%.

Συγκεκριμένα, η εγκατεστημένη σήμερα ισχύς των ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή αφορά σε 36 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά συστήματα, 147 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα και 11 μεγαβάτ από αξιοποίηση βιομάζας. Επιπλέον, 81 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν αδειοδοτηθεί και αναμένεται να εγκατασταθούν τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ αδειοδοτημένα και υπό κατασκευή είναι επίσης 18 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα και 7 μεγαβάτ από συστήματα αξιοποίησης βιομάζας.

Πεποίθησή μας πάντως είναι ότι έχει φθάσει πλέον ο καιρός η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να ενταχθεί στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά.

Αναμφίβολα η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας θα επιφέρει για τη χώρα μας πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Μεταξύ άλλων, θα συμβάλει θετικά ως προς την αναγκαία βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου και τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Λακατάμιας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής ημερίδας και, κυρίως, για την εύστοχη επιλογή της θεματολογίας της. Είμαι βέβαιος για το υψηλό επίπεδο των συζητήσεων και παρουσιάσεων που θα ακολουθήσουν και θα αναμένω με ενδιαφέρον τα τελικά σας συμπεράσματα.

Εύχομαι, τέλος, κάθε επιτυχία στις εργασίες του 5 ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του έργου «Green Partnerships», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνεται και η παρούσα ημερίδα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.