Τη σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησης για
επίτευξη συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών
ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού
Επιπέδου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωση, εξέφρασε ο Κυβερνητικός
Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας χθες σε εκδήλωση του
Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης.
Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε «η Κύπρος κατάφερε να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε ευκαιρία για να μεταρρυθμίσει και να αναδομήσει την οικονομία της».
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει βελτιώσει την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και έχει πετύχει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύντομα, είπε, θα υπάρξει και πλήρης άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές.
Πρόσθεσε ότι βασικοί τομείς της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικοί από ό,τι αναμενόταν, ενώ ταυτόχρονα αναδύονται νέοι τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων όπως είναι η ενέργεια.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις τέσσερις θετικές αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα, καθώς και στις θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και επισήμανε ότι η ύφεση θα μειωθεί το 2014, ενώ η ανάπτυξη θα επανέλθει εντός του 2015.
Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση οικοδομεί την πολιτική της στον τομέα αυτό βασιζόμενη σε τρεις πυλώνες που αφορούν τη θωράκιση του γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ρόλου της χώρας, τη συμβολή στην ενίσχυση της διασφάλισης ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω δημιουργίας τρίτου ενεργειακού διαδρόμου και την ενσωμάτωση του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει ως στόχο τη δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.
Επισήμανε, εξάλλου, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Γερμανία και της επίσκεψης του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Κύπρου στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε ακόμη στις απειλές της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας και σημείωσε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αποθαρρυνθεί από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και την εφαρμογή της ενεργειακής της πολιτικής, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ και να μετατρέψει τη χώρα σε πηγή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε τη σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησης για επίτευξη συνολικής λύσης του προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε ακόμη στο κοινό ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014 το οποίο καθορίζει το συνολικό πλαίσιο και τις γενικές αρχές που διέπουν τις διαπραγματεύσεις.
Σημείωσε, επίσης, τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και έκανε ειδική αναφορά στην πρόταση για την Αμμόχωστο η οποία, όπως είπε, μπορεί να διαμορφώσει την κατάσταση και να δώσει μια νέα δυναμική στις συνομιλίες, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θα αναπτερώσει τις ελπίδες του λαού σε ό,τι αφορά την επίτευξη λύσης.
«Η πρόταση αυτή τυγχάνει υποστήριξης από την ΕΕ, από κράτη μέλη και τον Λευκό Οίκο», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας.
Τέλος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε την αναφορά του Αμερικανού αξιωματούχου ότι η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό εταίρο και ένα βασικό παίκτη στην περιοχή με τεράστιες δυνατότητες.