20/5/14

Δήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου


Έχουμε ενημερωθεί ότι κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου κ. Joe Biden στην Κύπρο το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συνάντηση με τον κ. Ντερβίς Έρογλου με την ιδιότητα του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.


Έχουμε την ίδια ώρα τις διαβεβαιώσεις της Αμερικάνικης Κυβέρνησης, ότι προς αποφυγή της οποιασδήποτε απόπειρας αξιοποίησης της συνάντησης για άλλους λόγους, ο Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά σε παρακείμενο κτήριο, χωρίς τους οποιουσδήποτε συμβολισμούς.

Όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από την ενημέρωση προς δημοσιογράφους από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, χθες, 19 Μαΐου, η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενός ισχυρού στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, αποσκοπεί στην περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών μας σχέσεων και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ως ενεργειακός και οικονομικός κόμβος στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Biden, θα συζητηθεί και το κυπριακό πρόβλημα, υπό το φως και του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Συνεπώς, η συνάντηση του Αντιπροέδρου κ. Biden με τον κ. Έρογλου εντάσσεται στον ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979.