5/5/14

Παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη σε συνέδριο για την επιγενετική επιστήμη, στην Αθήνα

Παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη
σε συνέδριο για την επιγενετική επιστήμη, στην Αθήνα


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, σε   παρέμβασή του στο συνέδριο για τις εφαρμογές της επιγενετικής επιστήμης στη δημόσια υγεία, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, τόνισε τη σημασία και ανάγκη να αναζητηθούν λύσεις άμεσα για αντιμετώπιση των προκλήσεων και προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στη γεωργία.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ιδιαίτερα την τεράστια σημασία της επιτυχούς και μακροπρόθεσμης διασφάλισης επάρκειας τροφίμων προκειμένου να προληφθούν και να διορθωθούν συσσωρευμένες   επιγενετικές αλλαγές για τις μέλλουσες γενιές.

Απώτερος στόχος για τον τομέα της γεωργίας είναι να διερευνηθεί η προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα των φυτών στα νέα δεδομένα, λόγω κλιματικής αλλαγής, χωρίς να επηρεάζεται η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Η επιγενετική επιστήμη αφορά στην αλλαγή των ξενοτύπων χωρίς αλλαγή των γενοτύπων.

Τέλος, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι θα βοηθήσει ώστε ο τομέας αυτός να καταστεί μια από τις ερευνητικές προτεραιότητες τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ.