15/5/14

Συνάντηση του Βουλευτή Π. Προδρόμου με τον Βουλευτή Μειονοτικών Θεμάτων (ελληνικής ομογένειας) της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Λαοκράτη Κοράνη

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ουγγαρίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε σήμερα συνάντηση με τον Βουλευτή Μειονοτικών Θεμάτων (ελληνικής ομογένειας) της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Λαοκράτη Κοράνη.
Τον κ. Κοράνη συνόδευε ο νομικός του σύμβουλος κ. Δημήτρης Τοπουζίδης.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τον κ. Κοράνη για την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν στον δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.
Υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει διαπιστωθεί σ’ ό,τι αφορά στην υλοποίηση των προνοιών του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και την έλλειψη ρευστότητας που προκλήθηκε στην αγορά, όπως και την ιλιγγιώδη άνοδο της ανεργίας, επισημαίνοντας τις θυσίες του κυπριακού λαού στην πορεία για έξοδο από την κρίση.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και η παρούσα φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, για τη δημιουργία νέας δυναμικής προς επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε, εξάλλου, τη θέληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ σημειώνοντας, όμως, ότι το κλειδί για την επίτευξη του στόχου αυτού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας, η οποία, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, δεν φαίνεται να μετακινείται από την πάγια αδιάλλακτη στάση της.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο αυξημένο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για την Κύπρο. Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε τη δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Από πλευράς του, ο κ. Κοράνης ενημέρωσε τον κ. Προδρόμου για τις δράσεις της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας και τη δέσμευσή του για πλατύτερη διαφώτιση των Ούγγρων συναδέλφων του στο Κοινοβούλιο της χώρας σ’ ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα.

Τέλος, επαναβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.