14/5/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε διυπουργικής σύσκεψης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε διυπουργικής
σύσκεψης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ύπαιθρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο 2014, με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Άμυνας, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας, της Πολιτικής Άμυνας, Επάρχων, καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έγινε η σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργεία και άλλα κυβερνητικά Τμήματα, για σκοπούς αξιολόγησης της ετοιμότητας που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ευχόμαστε να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες πυρκαγιές. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι πράττουμε παν το δυνατό ώστε να υπάρχει ετοιμότητα και να μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Έχω τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Άμυνας, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών, το Υπουργείο Εσωτερικών (την Πολιτική Άμυνα, το Ταμείο θήρας) ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα. Θα γίνει και μια άσκηση στις 29 του μηνός έτσι ώστε να διαπιστώσουμε ότι όλες αυτές οι διαβεβαιώσεις μπορούν να υλοποιηθούν».

Στη συνέχεια, και απαντώντας σε ερώτηση για τα πτητικά μέσα που θα έχουμε φέτος στη διάθεσή μας, ο κ. Χάσικος είπε: «Από ένα ελικόπτερο που είχε προηγουμένως διαθέσιμο η Εθνική Φρουρά γι’ αυτό τον σκοπό, φέτος θα έχουμε δύο. Θα διαθέσουν, επίσης, δύο ελικόπτερα η Αστυνομία και δύο αεροπλάνα το Τμήμα Δασών, και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κατακυρώσει την προσφορά για την ενοικίαση άλλων δύο (ρωσικών) ελικοπτέρων (Kamov).

Για πρώτη φορά έχουμε καταφέρει, στο Υπουργείο Εσωτερικών, να κλείσουμε σύμβαση για δύο ελικόπτερα στην τιμή του €1,6 εκ. Να πω ότι η προηγούμενη σύμβαση ήταν €2,4 εκ. και τα προηγούμενα χρόνια ήταν €3,5 εκ. Το πώς καταφέραμε από τα €3,5 εκ. να μειώσουμε το ποσό στα €1,6 εκ., είναι ενδεικτικό του διάτρητου και σκανδαλώδους τρόπου με τον οποίο γίνονταν (προηγουμένως) αυτές οι συμβάσεις και υφίστατο η Δημοκρατία αυτές τις ζημιές. Και μιλάμε για τα ίδια ελικόπτερα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα διατεθούν πτητικά μέσα και από τις αγγλικές Βάσεις, ο κ. Υπουργός είπε: «Πάντοτε οι Βάσεις, εάν και εφόσον καλούντο, με προθυμία συνέβαλλαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Νοείται ότι επιχειρούν πρώτα τα δικά μας πτητικά μέσα, και αν αυτό δεν αρκεί, (τότε) καλούμε σε βοήθεια και τις Βάσεις».