22/5/14

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

 
Αξιολογώντας το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών και λαμβάνοντας υπόψη τις δημόσια εκφρασθείσες θέσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν κατά την άφιξη του στην Κύπρο και κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος, η εκτίμηση περί ιστορικής επίσκεψης στην Κυπριακή Δημοκρατία δικαιώνεται πλήρως, αφού διαπιστώνονται τα ακόλουθα: 

 
Πρώτον, η επιβεβαίωση της σταθερής θέσης αρχών των ΗΠΑ, όπως και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, σε σχέση με την αναγνώριση μίας και μόνης κρατικής οντότητας στην Κύπρο, αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμα εκλελεγμένης Κυβέρνησής της.  
 
Δεύτερον, το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, κράτους μέλους των ΗΕ και της ΕΕ, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, και περιγράφεται στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11 ης Φεβρουαρίου.
 
Τρίτον, η αναγνώριση ότι ουσιαστικά και τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως αυτά περιγράφονται στη γνωστή πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα δώσουν νέα δυναμική στον εν εξελίξει διάλογο και θα αναπτερώσουν τις ελπίδες του κυπριακού λαού για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν. 
 
Τέταρτο, η αναγνώριση των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία καλείται να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που βρίσκονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Πέμπτον, η αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια στιγμή εκφράζεται υποστήριξη στο στρατηγικό στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας, καθώς επίσης προώθησης των ζωτικών συμφερόντων συμμάχων και εταίρων μας.
 
Έκτον, η αναγνώριση του ρόλου που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και την Ευρώπη γενικότερα.
 
Έβδομον, η αναγνώριση της τιτάνιας προσπάθειας της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς επίσης παροχής τεχνικής βοήθειας από μέρους των ΗΠΑ σε τομείς ενδιαφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Όγδοον, η αναγνώριση της ανάγκης για περαιτέρω ενίσχυση της νεοδημιουργηθείσας στρατηγικής σχέσης Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
 
Ένατο, η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της κυπριακής οικονομίας στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε σχέση με ενδεχόμενες περαιτέρω κυρώσεις με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, καθώς επίσης, η ανάγκη, πριν από τη λήψη της όποιας απόφασης, για προσμέτρηση των συνεπειών από την εφαρμογή κυρώσεων, ανάμεσα σε άλλα, στον ενεργειακό, εμπορικό και τραπεζικό τομέα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Θεωρούμε τις συναντήσεις με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο ως καθοριστικές για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ, αλλά και με τους υπόλοιπους στρατηγικούς εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να δημιουργηθούν πολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές συμμαχίες.

Το σημαντικότερο είναι η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ που στο αμέσως επόμενο διάστημα ευελπιστούμε ότι θα αποδώσει συγκεκριμένους καρπούς προς όφελος των δύο πλευρών.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο διάλογος για μια πιο ενισχυμένη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα προς αμοιβαίο όφελος, χωρίς αυτό να λειτουργεί σε βάρος παραδοσιακών και ιστορικών σχέσεων μας με άλλες φίλες χώρες, Μόνιμα και μη, Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης κράτη μέλη της ΕΕ.