15/5/14

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου για επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Ομήρου για επιστολή
διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης


Απέστειλα χθες επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Syed Nayyer Hussain Bokhari, ζητώντας του να θέσει πρόσφατο περιστατικό ενώπιον της Συνέλευσης και να προβεί σε παραστάσεις προς τις τουρκικές αρχές για την απαράδεκτη και προκλητική τους ενέργεια να θέσουν προσκόμματα σε συμμετοχή κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας σε συνεδρία επιτροπής της εν λόγω Συνέλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, διμελής αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Νίκο Τορναρίτη και κα Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου και η οποία θα μετέβαινε στην Άγκυρα, σε Συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στις 14 και 15 Μαΐου 2014, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή της την τελευταία στιγμή, λόγω άρνησης των τουρκικών αρχών σε αίτημα της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το οποίο μεσολάβησε η Γραμματεία της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, να χορηγηθούν θεωρήσεις εισόδου κατά την άφιξη των μελών της στην Τουρκία.

Ως γνωστό, η Τουρκία έχει εισαγάγει νέο σύστημα, από τα μέσα Απριλίου 2014, για έκδοση θεωρήσεων εισόδου στη χώρα, βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποταθούν εκ των προτέρων ηλεκτρονικά στις τουρκικές αρχές. Στον ηλεκτρονικό κατάλογο των χωρών του νέου συστήματος, η Κύπρος δεν αναγράφεται ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά εμφανίζεται με τον απαράδεκτο τίτλο ως «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου».

Ταυτόχρονα, υπάρχει αναφορά στο ψευδοκράτος ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Γίνεται αντιληπτό ότι δεν νοείται η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποταθεί για θεωρήσεις εισόδου στην Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες είναι όχι μόνο παράνομες και απαράδεκτες, αλλά και προκλητικές.

Σε πρόσφατη περίπτωση, περί τα τέλη Απριλίου, σχετικά με κυπριακή αντιπροσωπία που θα συμμετείχε σε συνεδρία Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, στην Αττάλεια, κατόπιν διαβούλευσης της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη Γραμματεία της εν λόγω Συνέλευσης, οι τουρκικές αρχές συναίνεσαν και ήρθησαν οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την έκδοση θεωρήσεων.

Δυστυχώς, όμως, στην περίπτωση της συνεδρίας στην Άγκυρα, οι τουρκικές αρχές δεν συγκατάνευσαν και, ως εκ τούτου, πέραν της ακύρωσης της συμμετοχής μας, απέστειλα την προαναφερθείσα επιστολής διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω ενέργεια των τουρκικών αρχών παραβιάζει τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και τις αρχές που πρεσβεύουν τα κοινοβούλια μέλη της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και η ίδια η Συνέλευση ως σύνολο. Τόνισα επίσης, μεταξύ άλλων, ότι σε περίοδο συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεικνύουν, το λιγότερο, έλλειψη καλής θέλησης.

Αναμένουμε την όποια ανταπόκριση της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Προέδρου της για τα περαιτέρω.

Η Βουλή θα μελετήσει, επίσης, οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις κρίνει σκόπιμες και σε ευρύτερο πλαίσιο, υπό το φως των εξελίξεων.

-----------------------