22/5/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Τζο Μπάιντεν, ο οποίος από χθες πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Δρ Τζιλ Μπάιντεν.


Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12.05 το πρωί όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τις δέουσες τιμές.

Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη φιλαρμονική της Αστυνομίας και στη συνέχεια υπήρξε επιθεώρηση του στρατιωτικού αγήματος και κατάθεση στεφάνου από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν είχαν 15λεπτη κατ´ ιδίαν συνάντηση στο Γραφείο του Προέδρου, την οποίαν ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη διευρυμένη συνάντηση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ κ. Γιώργος Σιακαλλή και ο Ακόλουθος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παντελής Παντελίδης.

Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κ. Τζον Κένινγκ, ο Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου κ. Τζέικομπ Σάλιβαν, η Αναπληρώτρια Βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ και Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Γραφείου του Αντιπροέδρου κα Σιάιλα Μάρεϊ, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ενεργειακή Διπλωματία κ. Εϊμος Χόχσταϊν, η Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Δρ Αμάντα Σλόατ, η Ειδική Σύμβουλος του Αντιπροέδρου για Ευρωασιατικές Υποθέσεις κα Τζανίν Ελισον και η Διευθύντρια Κυπριακών, Ελληνικών και Τουρκικών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Δρ Κριστίνα Μπόμπροου.

Μετά τις συνομιλίες, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.

Στο Βιβλίο Επισκεπτών ο κ. Μπάιντεν έγραψε τα ακόλουθα:

«Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας και που είμαι στην Κύπρο.

Οι προσπάθειες σας για επίτευξη διευθέτησης, διζωνικής δικοινοτικής διευθέτησης, εκτιμούνται πάρα πολύ. Οι προσπάθειές σας για   βελτίωση και ενδυνάμωση του στρατηγικού μας συμφέροντος εκτιμούνται επίσης πάρα πολύ και θα αυξηθούν με την επίτευξη διευθέτησης. Σας εκτιμούμε πολύ!».

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και τη συνοδεία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην ομιλία του στο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Κύριε Αντιπρόεδρε,   αποτελεί ξεχωριστή τιμή και χαρά να καλωσορίζω στην Κύπρο εσάς και την αντιπροσωπεία σας, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού. Η επίσκεψή σας είναι ένα ορόσημο πραγματικά ιστορικής σημασίας, καθώς συνιστά την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο Αντιπροέδρου των ΗΠΑ από το 1962, η οποία καταδεικνύει εμφανώς τη σημαντική βελτίωση στην εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών. Μια συνεργασία την οποία μπορούμε πλέον να αποκαλούμε στρατηγική. Με θλίβει βαθιά το γεγονός ότι επισκέπτεστε την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το μακροχρόνιο πρόβλημα της κατοχής και διαίρεσης παραμένει άλυτο. Λυπάμαι που δεν έχουμε μαζί μας σε αυτό το τραπέζι τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.


Κύριε Αντιπρόεδρε,

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου πριν από ένα και πλέον χρόνο, η Κυβέρνησή μου, συνειδητά και με αφοσίωση, επαναπροσανατόλισε την εξωτερική της πολιτική με στόχο να προωθήσει τις βασικές ευρωπαϊκές και διατλαντικές προτεραιότητες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας ως κράτος μέλος της ΕΕ στο νοτιοανατολικό άκρο της Ένωσης, αναλαμβάνοντας τον καίριο ρόλο μας σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτή την ασταθή περιοχή του κόσμου. Και με ευχαρίστηση διαπιστώνω πως αναγνωρίζεται ευρέως το ότι έχουμε αποδειχθεί ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος τόσο για την ΕΕ όσο και για τις ΗΠΑ, μέσω, μεταξύ άλλων, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς, όπως η απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία, η αντιτρομοκρατία, η αντιμετώπιση κρίσεων και η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.  

Προσβλέπουμε σε συνέχιση της συμβολής μας προς την επίτευξη αυτών των στόχων και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, κ. Αντιπρόεδρε, ότι η Κύπρος θα προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια προς τον σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, πέρα από τη δημιουργία νέων οικονομικών ευκαιριών, έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το περιφερειακό γεωπολιτικό τοπίο και να καταστεί δύναμη σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης. Η παρουσία κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να προσφέρει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο και να οδηγήσει σε αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένει από ένα στρατηγικό εταίρο είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Δεν έχω καμιά αμφιβολία, κ. Αντιπρόεδρε, ότι θα λάβουμε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κατεύθυνση αυτή.
 
Κύριε Αντιπρόεδρε,
 
Μετά τη συνάντησή μας, θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη στάση αρχών που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο κυπριακό πρόβλημα και για το ενδιαφέρον και τη στήριξη της χώρας σας στις προσπάθειές μας να επανενώσουμε τη χώρα μας σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια και σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, όπως προβλέπεται στην Κοινή Δήλωση της 11 ης Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτρέψετε μου να διαβιβάσω την ειλικρινή εκτίμηση της Κυβέρνησής μου για το προσωπικό σας ενδιαφέρον και δέσμευση και για τον προσωπικό χρόνο που αφιερώνετε για την επίτευξη σημαντικής προόδου στο κυπριακό πρόβλημα.
  
Δραττόμενος της ευκαιρίας, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμηση της Κυβέρνησής μου για τα ξεκάθαρα σχόλιά σας κατά την άφιξή σας στην Κύπρο χθες, τα οποία επαναβεβαιώνουν τη μακροχρόνια και ακλόνητη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμης Κυβέρνησής της μόνο. Μια θέση η οποία ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε από τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσετε κατά την παραμονή σας στην Κύπρο παραμένει αμετάβλητη. Σας ευχαριστώ και πάλι. Όπως έχω υπογραμμίσει κατά τη συζήτησή μας, παραμένουμε δεσμευμένοι να εργαστούμε ακούραστα για μια λύση η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.   Και θα ήθελα να επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι το όραμά μου είναι να ζήσω στην πατρίδα μου αυτό που εσείς, κ. Αντιπρόεδρε, έχετε πετύχει στις Ηνωμένες Πολιτείες – ένα κράτος που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος για τη λύση δεν θα είναι εύκολος. Θα χρειαστεί όραμα, πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα.

Είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να έχουν καταλυτική επίδραση στις διαπραγματεύσεις δίνοντας δυναμική ώθηση, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και οικοδομώντας και πάλι την ελπίδα και την εμπιστοσύνη σε μια λύση, και όσον αφορά στις προθέσεις της Τουρκίας.   Η συνολική πρόταση που υπέβαλα περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία δημιουργούν μια κατάσταση επωφελή για όλους, η οποία μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Ελπίζω ότι η Τουρκία, η οποία έχει ένα ιδιαίτερα αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό, θα υιοθετήσει μια παραγωγική στάση, όχι μόνο όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά ιδιαίτερα ως προς τον στόχο της επίτευξης λύσης.  



Αγαπητέ κ. Αντιπρόεδρε,     

Καταλήγοντας θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στις Ηνωμένες Πολιτείες – και σε εσάς προσωπικά, κ. Αντιπρόεδρε, καθώς γνωρίζω ότι ήσασταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς πολιτικούς που μίλησε για την ανάγκη τερματισμού της παράνομης κατοχής της Κύπρου και για την επιστροφή των Βαρωσίων – που πιστεύουν τόσο στη σημασία της επανένωσης της Κύπρου όσο και στην ανάγκη για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη. Βασιζόμαστε στην πολύτιμη βοήθειά σας τόσο για να προχωρήσουμε με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όσο και για την επίτευξη λύσης. Ελπίζουμε ότι οι κοινές μας προσπάθειες θα ευοδωθούν. Ας κάνουμε όλοι μαζί μία θερμή πρόποση στην υγεία και ευτυχία του Αντιπροέδρου Biden, καθώς και των μελών της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει. Σας καλωσορίζω θερμά στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε τα ακόλουθα:

«Επιτρέψτε μου να αρχίσω με ένα απλό ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία που προσφέρατε σε μένα και στη σύζυγο μου Jill και ήταν τόσο θερμή η υποδοχή σε αυτό το όμορφο νησί. Ανέμενα πέραν των 40 χρόνων να έρθω στην Κύπρο και δεν έχω απογοητευτεί. Ο τόπος γέννησης της Αφροδίτης, το σταυροδρόμι του πολιτισμού και, να προσθέσω, ένα γνήσιο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ.

Είμαι γνωστός στην Ουάσινγκτον ως ο αισιόδοξος του Λευκού Οίκου, ωσάν να ήμουν ο νεοεισερχόμενος. Το γεγονός ότι βρίσκομαι εκεί παραπάνω καιρό από όλους τους άλλους δεν μειώνει την αισιοδοξία μου. Το γεγονός είναι ότι είναι φυσικό η πρόποση μου σήμερα να αφορά το μέλλον και πιστεύω ότι για τις δύο χώρες μας οι καλύτερες μέρες βρίσκονται μπροστά μας, και για τους δύο μας.

Στην Αμερική βγαίνουμε από μια ύφεση και δύο πολέμους. Οι επιχειρήσεις μας πρόσθεσαν 9,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε 50 συνεχείς μήνες. Τελειώσαμε έναν πόλεμο και τελειώνουμε έναν άλλον και προχωρούμε μπροστά με τον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της έρευνας για την ενέργεια και όπως είπα πρόσφατα όταν ήμουν στην Κίνα, ποτέ μα ποτέ δεν είναι καλό στοίχημα να στοιχηματίζεις εναντίον της Αμερικής. Επανήλθαμε, και είμαστε μαζί σας.

Η Κύπρος επίσης έχει αντιμετωπίσει σκληρές οικονομικές εποχές. Κάνατε κάποιες πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία σας τώρα αρχίζει να αλλάζει, αναδύεστε ως ηγέτης στην περιοχή και η Κύπρος είναι έτοιμη να γίνει ένας παίκτης κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, μετατρέποντας την Ανατολική Μεσόγειο σε ένα νέο παγκόσμιο κέντρο για φυσικό αέριο και αγορές. Η γεωγραφική σας θέση είναι μοναδική σε μια κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία. Έτσι, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι οι καλύτερες μέρες και για την Κύπρο είναι μπροστά.

Εργαζόμαστε μαζί εδώ και πολύ καιρό, εργαζόμαστε ακόμη πιο στενά μαζί τώρα – από το εμπόριο και τις επενδύσεις στην αντιτρομοκρατία, στην αποτροπή της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, όπως ο Πρόεδρος επεσήμανε - και είμαστε εταίροι στα μεγαλύτερα ζητήματα του σήμερα: στην απόσυρση χημικών όπλων της Συρίας και στην αντίδραση στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Αυτή δεν είναι μόνο μια στρατηγική συνεργασία, είναι μια αναπτυσσόμενη συνεργασία.

Πιστεύω, όπως και εσείς κ. Πρόεδρε, ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια διευθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και επιτρέψτε μου να δηλώσω ξανά αυτό που είπα κατ’ ιδίαν σε εσάς και τους συνεργάτες σας , οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Και σκεφτείτε πού μπορούμε να φτάσουμε αν απελευθερώσουμε την επόμενη γενιά από τις διενέξεις του παρελθόντος. Όταν γίνει αυτό δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει η Κύπρος και τι μπορεί να επιτύχει αυτή η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ.

Όπως έχετε επισημάνει, είμαι ο πρώτος Αντιπρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο από τον καιρό που την επισκέφθηκε ο Λίντον Τζόνσον και με τιμά, και με τιμούσε, να έχω την ευκαιρία να διαδραματίσω κάποιο μικρό ρόλο βοηθώντας να προχωρήσουμε αυτή τη σχέση ένα βήμα παραπέρα. Εγείρω το ποτήρι μου και κάνω πρόποση για το μέλλον σας, για το μέλλον της Αμερικής, για το μέλλον της συνεργασίας μας και φυσικά στην υγεία σας και ο Θεός να σας ευλογεί όλους.

Σας ευχαριστώ».