15/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Δήμου κατεχόμενης Κυθρέας

Να μην μεταδοθεί πριν τις 7:30 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Δήμου κατεχόμενης Κυθρέας

Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δήμου Κυθρέας να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Διάδρομος Κυθρέας» - μία πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Συγχαίρω τον Δήμαρχο Κυθρέας κ. Πέτρο Καρεκλά, τον Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δρα Πέτρο Μάτσα και όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Ο Δήμος Κυθρέας, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους, συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις για τη διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων μας, την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Τέτοιες πρωτοβουλίες καταδεικνύουν τον πολύπλευρο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές συλλογικότητες μέσω των δράσεων τους στις σύγχρονες κοινωνίες, προάγοντας την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση του τόπου μας και κρατώντας άσβεστη τη μνήμη για την κατεχόμενη γη μας.

Φίλες και φίλοι,

Για σαράντα τώρα χρόνια αγωνιζόμαστε για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για άρση των αποτελεσμάτων της εισβολής και κατοχής. Αγωνιζόμαστε για λύση το συντομότερο δυνατό. Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με ένα κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εργάζεται συστηματικά, με ρεαλισμό και ευελιξία και με πλήρη προσήλωση σε αρχές και αξίες για την επίτευξη του ζητούμενου. Με προσήλωση στις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με συνέπεια στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος.

Οι προτάσεις που ο Πρόεδρος έχει καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών για ένα πακέτο αποφασιστικών και καινοτόμων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είναι προτάσεις ισορροπημένες και δημιουργικές οι οποίες δεν αλλοιώνουν τις αρχές λύσεις του Κυπριακού και υποβοηθούν τον στόχο μιας κοινά συμφωνημένης λύσης η οποία να εκφράζει τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των Κυπρίων. Με τις πρόσφατες εισηγήσεις που ο Πρόεδρος έχει υποβάλει παρέχεται η δυνατότητα για τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα δίνουν προοπτική για ουσιαστική ώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών.

Εκείνο που τώρα είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η διαδικασία είναι η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά να κάνουν τα απαραίτητα και ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Τώρα είναι η ώρα η Τουρκία να αποδείξει στην πράξη ότι επιδιώκει λύση. Η απόδοση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για εμπόριο υπό την αιγίδα της ΕΕ, θα μπορούσε να ληφθεί ως δείγμα καλής θέλησης για λύση του Κυπριακού. Τώρα είναι η ώρα που ο διεθνής παράγοντας οφείλει να ζητήσει συγκεκριμένες ενέργειες από την Τουρκία που θα επιβεβαιώνουν ότι πράγματι επιθυμεί λύση. Εάν η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ δεν πιέσουν την Άγκυρα για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, οι δυνατότητες επιτυχίας της παρούσας προσπάθειας ελαχιστοποιούνται.

Το χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, χωρίς τα συρματοπλέγματα του μίσους και του διαχωρισμού. Μια πατρίδα όπου τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας. Για αυτή την Κύπρο ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.

--------------------