22/5/14

Ολοκληρώθηκε χθες η 3η φάση της Άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2014»- Αύριο διεξάγεται η τελική φάση



Ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη, 21 Μαΐου, η 3η Φάση της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC)   «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2014», που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ), εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.



Τα σενάρια των ασκήσεων Ε-Δ περιλάμβαναν σοβαρά αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα στην ανοιχτή θάλασσα. Συγκεκριμένα, ατύχημα με πολιτικό αεροσκάφος, στο ημερήσιο σενάριο, και επιβατικό πλοίο στο νυχτερινό σενάριο, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις Ε-Δ για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών, καθώς και αεροδιακομιδή (MEDEVAC) στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Λεμεσού.

Στην ημερήσια και νυχτερινή άσκηση Ε-Δ συμμετείχαν συνολικά εννέα  αεροπορικά και έντεκα ναυτικά μέσα, καθώς και προσωπικό, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τον πλήρη συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας.

Κατά τη διάρκεια της 3ης Φάσης έγινε σύγκληση της Συντονιστικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεως (ΣΟΧΚ) στο ΚΣΕΔ Λάρνακας, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Κρατικών Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Ε-Δ. Το ΚΣΕΔ και οι άλλες συμμετέχουσες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε συνεργασία με Αεροναυτικές Δυνάμεις φιλίων Κρατών απέδειξαν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιωνδήποτε εκτάκτων αναγκών σε όλο τον θαλάσσιο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση κρίσης στη Μέση Ανατολή. 

Η άσκηση Έρευνας-Διάσωσης χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαική Ένωση στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος «SAFEPORT» ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013.

Η άσκηση ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»,  στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης.

______________